Corpul uman are un scut protector, necunoscut până în prezent [Studiu]

Imagine la microscop a unei răni în care a fost activată inflamaţia
Imagine la microscop a unei răni în care a fost activată inflamaţia (Helen Weavers)

Oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate de a influenţa propriul răspuns imun al organismului pentru a ajuta stimularea refacerii ţesuturilor. Aceştia consideră că ar putea fi folosită pentru a pregăti pacienţii înainte de operaţie şi a trata organele expuse la probleme cauzate de inflamaţii.

Organismele animale şi vegetale trebuie să se protejeze de agenţii patogeni, microorganisme sau macroorganisme, care invadează organismul (exemple de agenţi patogeni: microbi, virusuri, paraziţi, prioni etc.). Pentru a evita acest lucru, toate organismele au anticorpi, un strat de „piele” care acţionează ca o barieră, un arsenal de celule de apărare a sistemului imunitar, printre care se numără limfocitele sau aşa-numitele celule Natural Killer, au proteine care semnalează prezenţa inamicilor (interferon) şi un răspuns cunoscut sub numele de inflamaţie: acest proces este ca un fel de „declarare a unei zone de urgenţă” în care fluxul de sânge creşte în locul prin care intră agenţii patogeni, creşte temperatura şi „se cer întăriri”, pentru ca leucocitele şi macrofagele să acţioneze împreună.

Acest răspuns poate fi însoţit de un "atac de arme chimice" autentic: unele celule produc molecule cu putere oxidantă mare pentru a „prăji” duşmanii. Din păcate, acest atac nu afectează numai agentul patogen, ci şi celule ale organismului. Un studiu publicat recent în „Current Biology”, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol (Regatul Unit), a descoperit un nou scut care protejează ţesuturile împotriva inflamaţiei. Ei cred că descoperirea realizată în laborator pe muşte ar putea fi folosită pentru a pregăti ţesuturile umane înainte de operaţie şi a reduce riscurile de complicaţii şi timpul de recuperare.

Când apare o rană, din cauza unui accident sau a unei intervenţii chirurgicale, se poate activa inflamaţia şi eliberarea unor compuşi oxidanţi. Acestea se numesc specii reactive de oxigen. De fapt, una este peroxidul de hidrogen.

Prin acest studiu, cercetătorii din Bristol au descoperit căile de semnalizare ce se activează în organism şi care au drept scop final protejarea ţesuturilor de aceste specii reactive de oxigen.

„La persoanele sănătoase, ţesuturile rănite se vindecă rapid”, a explicat Helen Weavers, conducătorul cercetării. „Într-o rană a pielii care se vindecă, este activată o reacţie de apărare ce recrutează celule inflamatorii, care la rândul lor eliberează o multitudine de factori bactericizi, inclusiv specii reactive de oxigen, pentru a elimina agenţii patogeni invadatori”.

Ajutorul important al muştei de fructe

Echipa condusă de Weavers şi-a propus să observe întregul proces. Pentru a face acest lucru, s-a orientat spre musca de fructe. „Am folosit muştele pentru a observa repararea rănilor şi comportamentul celulelor imunitare recrutate”, a afirmat cercetătorul. „Astfel, am descoperit o reţea de căi de protecţie care protejează ţesuturile împotriva leziunilor inflamatorii şi le fac mai rezistente”.

De asemenea, cu ajutorul important al muştelor, a fost în măsură să demonstreze „că activarea ectopică - externă - a acestor căi de protecţie îmbunătăţeşte apărarea ţesuturilor, pe când inhibarea duce la întârzieri semnificative în vindecarea rănilor”.

„Acum, când cunoaştem identitatea acestor moduri de protecţie, sperăm să dezvoltăm modalităţi de stimulare a acestui mecanism la pacienţii care urmează să fie supuşi unei intervenţii chirurgicale”, potrivit Weavers. Cercetătorii afirmă că următorul studiu va fi realizat pentru a descoperi mai multe modalităţi de acest fel pentru a proteja organismul atât în ceea ce priveşte rănile, cât şi organele expuse la probleme cauzate de inflamaţii.

Articol ştiinţific de referinţă: Injury Activates a Dynamic Cytoprotective Network to Confer Stress Resilience and Drive Repair; Helen Weavers, Will Wood, Paul Martin; Open Access Published: October 24, 2019 DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2019.09.035

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură