Costiţe de porc la cuptor – secretul unei fripturi fragede şi gustoase

Reţeta de costiţe (scăricică) la cuptor este una dintre cele mai apreciate fripturi de porc! Ies delicioase, au o textură excelentă, arată apetisant şi se mănâncă pe nerăsuflate.
Costiţe de porc la cuptor
Costiţe de porc la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Metoda de preparare a costiţelor folosind cuptorul setat la temperatură mică, timp de câteva ore bune, va garanta o friptură suculentă şi fragedă, astfel încât carnea se va desprinde foarte uşor de pe oase.

Unul dintre secretele care fac aceste costiţe să fie favorite este baiţul cu care acestea se ung pentru marinare. Baiţul este uşor picant dar după coacere, veţi observa că friptura are doar o tentă uşoară de iuţeală. Se pune puţină miere, care prin caramelizare va da o culoare frumoasă crustei, dulceaţa acesteia fiind contrabalansată de combinaţia dintre zeama de lămâie, oţetul balsamic şi sucul de roşii. Uleiul din compoziţia baiţului ajută la formarea acelei cruste gustoase şi previne uscarea cărnii. Lămâia rasă şi ierburile aromate dau un plus de savoare fripturii.

Ingrediente:

1 1/2 - 2 kg de costiţă de porc (de pe spate),

sare, piper după preferinţă,

100 ml de apă sau vin alb

Pentru baiţ:

4-5 linguri de pastă sau suc de roşii,

2 linguriţe de miere de albine,

1/2 linguriţă de pastă iute de ardei sau boia de ardei iute, după preferinţă,

1 linguriţă de boia de ardei dulce,

3-4 linguri de oţet balsamic,

3-4 linguri de ulei de măsline,

coaja rasă şi sucul de la o jumătate de lămâie,

cimbru, oregano, rozmarin verde sau uscat

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Se începe cu pregătirea costiţelor pentru marinare. Mai întâi se îndepărtează pieliţa albă de pe spatele coastelor, care este aţoasă, greu de mestecat şi fără nici un gust. Se crestează pieliţa la unul dintre capete pentru a o desprinde de pe os, apoi cu două degete se începe desprindea ei de pe coaste. După ce s-a desprins o bucată de pieliţă suficient de mare, aceasta se prinde cu un prosop de hârtie ca să nu alunece şi se trage încet de pe coaste până când se ajunge la celălalt capăt. Dacă pieliţa se rupe, se reia procedeul.

Se îndepărtează pielita albă de pe spatele coastelor
Se îndepărtează pielita albă de pe spatele coastelor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Coastele se aşează într-o tavă mare după care se sărează şi se piperează pe ambele părţi.

Se prepară apoi baiţul sau sosul de marinare. Într-un castron se combină toate ingredientele lichide, după care se adaugă ierburile aromate mărunţite, boia de ardei, coaja rasă şi sucul de la o jumătate de lămâie.

Se prepară apoi baiţul
Se prepară apoi baiţul (Maria Matyiku / Epoch Times)

Coastele se ung cu generozitate cu baiţ folosind o pensulă de bucătărie. Se acoperă şi se lasă la macerat cel puţin o oră. Costiţele ies mai aromate dacă pot fi ţinute la macerat peste noapte (în frigider).

Coastele se ung cu generozitate cu baiţ
Coastele se ung cu generozitate cu baiţ (Maria Matyiku / Epoch Times)

Cuptorul se preîncălzeşte la 160°C, având grijă ca raftul să fie în poziţia de mijloc a cuptorului.

Se adaugă puţină apă sau vin alb în tava cu costiţe, apoi tava se acoperă cu hârtie de copt. Hârtia se răsuceşte la colţuri, pentru a evita alunecarea ei în timpul coacerii.

Tava cu costiţe se acoperă cu hârtie de copt
Tava cu costiţe se acoperă cu hârtie de copt (Maria Matyiku / Epoch Times)

Costiţele se lasă la cuptor aproximativ 2,5 – 3 ore sau până când carnea este fragedă.

După ce tava se scoate din cuptor, costiţele se stropesc cu zeama din tavă, apoi se dau din nou la grill pentru câteva minute până când acestea prind o crustă frumoasă pe deasupra. Dacă nu aveţi grill, costiţele se pot lăsa descoperite la cuptor pentru 15 minute.

Costiţele se dau la grill pentru a prinde o crustă frumoasă pe deasupra
Costiţele se dau la grill pentru a prinde o crustă frumoasă pe deasupra (Maria Matyiku / Epoch Times)

Cât sunt încă fierbinţi, costiţele se porţionează şi se servesc alături de garnitura sau salata preferată.

Costiţe de porc la cuptor
Costiţe de porc la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură