Cotidianul Poporului îi adresează lui Jiang Zemin un avertisment dur. Va fi Jiang următorul oficial chinez doborât?

Fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin.
Fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin. (Feng Li/Getty Images)

Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), a publicat un editorial care include o avertizare severă la adresa unor foşti lideri de Partid care încă interferează cu problemele succesorilor lor.

Limbajul folosit în editorial, precum şi momentul publicării sale, contextul politic şi interpretarea aproape unanimă a intenţiei sale în spaţiul cibernetic chinez, par să indice înspre o singură ţintă: fostul şef al PCC Jiang Zemin.

În primele paragrafe ale editorialului, se face distincţia între liderii retraşi “buni” şi cei “rai”.

“Mulţi dintre liderii noştri de Partid, de îndată ce s-au retras din funcţii, au tratat în mod corect schimbarea poziţiilor lor. Ei nu interferează cu activitatea noii conduceri. Totuşi, există lideri de Partid care, în timp ce încă se află la putere, îşi plasează ‘ajutoarele de încredere’ în poziţii cheie cu scopul extinderii influenţei lor în viitor. Mai mult, după ce se retrag, aceşti lideri de Partid nu doresc să renunţe la exercitarea influenţei lor asupra unor chestiuni majore...”, susţine editorialul.

Deşi articolul nu îl numeşte personal pe Jiang Zemin, concluzia părea incontestabilă pentru observatori. Ziarele de partid sunt renumite pentru aluziile lor codate la adresa figurilor politice. În general, se consideră că violenta şi frenetica Revoluţie Culturală a fost declanşată după ce Cotidianul Poporului a publicat un articol critic la adresa unei piese despre înlăturarea unui oficial al Dinastiei Ming.

“Este clar ca lumina zilei că acest articol este o critică la adresa lui Jiang Zemin, chiar dacă nu este dat numele acestuia”, a scris Hu Ping, un comentator politic veteran care locuieşte în exil în New York, pe website-ul Radio Free Asia.

Agenţia franceză de ştiri AFP a dat de înţeles, la rândul său, că Jiang ar putea fi o ţintă probabilă.

“Mult promovata campanie a lui Xi împotriva corupţiei a cuprins o listă lungă de oficiali seniori şi juniori, inclus fiind aici şi fostul ţar al securităţii chineze Zhou Yongkang, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă”, a scris AFP. “[Deoarece] Zhou este privit ca un aliat al fostului preşedinte Jiang Zemin ... au circulat speculaţii cu privire la faptul că Jiang ar putea fi vizat de Xi şi de ramura de investigaţii interne din cadrul Partidului, adică Comisia Centrală pentru Inspecţie Disciplinară (CCID).”

Ideea că Jiang Zemin este ţinta finală a campaniei preşedintelui chinez Xi Jinping de curăţare a Partidului, sub masca atacării corupţiei, a fost vehiculată de mult timp în articolele publicate de Epoch Times pe tema scenei politice chineze. Editorialiştii şi reporterii Epoch Times au prezis încă din 2012 prăbuşirea lui Bo Xilai, a lui Zhou Yongkang şi a altor persoane, înainte ca aceştia să devină ţinte oficiale. Aceste predicţii s-au bazat pe propriile lor observaţii asupra tendinţelor politice chineze şi pe contactul lor frecvent cu surse de nivel înalt din interiorul regimului chinez. Linia editorială generală a ziarului Epoch Times a fost aceea că persoanele puse în funcţii înalte de către Jiang Zemin, şi însuşi Jiang, vor deveni în cele din urmă ţinte ale actualei conduceri chineze.

Editorialul din Cotidianul Poporului foloseşte o analogie uşor obscură pentru a-şi exprima mesajul, şi anume ideea că “ceaiul se răceşte când o persoană pleacă” – o frază care datează de pe vremea Dinastiei Ming. Această expresie este inclusă în titlul articolului, care a fost publicat la secţiunea de comentarii pe Internet şi pe pagina a 7-a în ediţia sa printată. Titlul a impus cititorilor să “înţeleagă corect” chestiunea ceaiului care se răceşte atunci când trebuie – adică, ei nu ar trebui să susţină un oficial de Partid care doreşte să rămână la putere după ce i s-a încheiat mandatul.

“Teoretic, într-un mediu de muncă, este răspândit faptul că ceaiul se răceşte când o persoană pleacă. De ce există oameni care insistă ca ceaiul să rămână fierbinte după ce [ei înşişi] pleacă?”

Sub masca unui limbaj codat a fost transmis un puternic punct de vedere: “Nefiind fericiţi după retragere... ei fac tot ce pot pentru a-şi extinde puterea, nu le pasă de politicile care sunt implementate, nu le pasă de impactul pe care îl au asupra noii guvernării, ei fac tot ce pot pentru a se asigura că ‘ceaiul’ rămâne fierbinte tot timpul.”

Jiang Zemin este cunoscut pentru instalarea unei armate de prieteni în Comitetul Permanent al Biroului Politic pe când îşi pregătea retragerea în 2002. De-a lungul mandatului său, el şi-a instalat persoane apropiate în numeroase posturi importante în Partid şi în aparatul de stat, oferindu-le posibilitatea de a se îmbogăţi în schimbul loialităţii lor politice, ţinând cont de faptul că Jiang nu a stabilit o bază de putere în interiorul regimului atunci când a ajuns la putere pe neaşteptate în 1989. Înainte să renunţe la poziţiile şi titlurile sale militare în 2004 şi 2005, Jiang s-a asigurat de asemenea că propriii săi oameni – mulţi dintre ei fiind întemniţaţi de actualul lider Xi Jinping – vor controla efectiv armata.

Cu oamenii din reţeaua sa amplă, Jiang a exercitat un control mare asupra punctelor cheie ale politicii chineze timp de peste un deceniu după ce s-a retras de la conducere. Acest lucru a fost cel mai evident în cazul lui Zhou Yongkang, fostul şef al aparatului securităţii interne. Jiang l-a promovat rapid pe Zhou după ce acesta şi-a demonstrat loialitatea în implementarea unei campanii violente de persecutare şi eliminare a practicii spirituale Falun Gong – principalul proiect politic al lui Jiang. Falun Gong este o practică tradiţională chineză de qigong care include exerciţii lente şi principii morale precum adevăr, compasiune şi toleranţă. Această practică este persecutată în China din 1999, la ordinele directe ale lui Jiang.

Li Hongkuan, comentator pe probleme legate de politica chineză care a condus ani de zile VIP Reference, a declarat într-un interviu acordat la New Tang Dynasty Television că “scopul unui astfel de articol nu este acela de a genera discuţii... Este pentru a avertiza anumite persoane.”

Un număr de editorialişti ai ediţiei chineze a ziarului Epoch Times au concluzionat cu mult timp în urmă că Jiang Zemin a fost ţinta majoră a campaniei de anticorupţie a lui Xi Jinping. În ultimii trei ani, aceste predicţii par să fi fost tot mai validate de noile evoluţii ale situaţiei, în condiţiile în care tot mai mulţi susţinători ai lui Jiang au fost arestaţi de poliţia internă secretă a PCC, au fost interogaţi, apoi aduşi în faţa unui tribunal controlat de Partid şi condamnaţi la ani grei de închisoare, sau chiar la închisoare pe viaţă.

În luna februarie, Zeng Qinghong, consilier apropiat al lui Jiang şi responsabil pentru elaborarea planului politic, părea să fi fost vizat de către CCID într-o manieră similară cu actualul editorial al Cotidianului Poporului, deşi atunci s-a făcut o referire la un prinţ corupt din timpul Dinastiei Qing. Numele lui Zeng nu a fost precizat, dar observatorii mediului politic chinez au observat imediat aluzia.

Recentul editorial al Cotidianului Poporului a fost publicat cu numele lui Gu Bochong, identificat în persoana unui ofiţer al Departamentului Politic General al Armatei de Eliberare a Poporului.

Internauţii chinezi, în comentarii pe Sina Weibo care nu au fost şterse, au făcut numeroase remarci în care au identificat ţinta editorialului cu persoana lui Jiang Zemin. “Articolul acesta vorbeşte despre broasca râioasă?” a scris utilizatorul Night Grass. În spaţiul cibernetic chinez Jiang este comparat cu o broască râioasă.

“Sunt curios. Va intra broasca râioasă pe Internet şi va afla cât de mult dezgust inspiră?”, a scris utilizatorul Yanhing.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe