Cotlet de porc umplut la cuptor - o simfonie de gusturi si arome

Cotlet de porc umplut
Cotlet de porc umplut (Maria Matyiku / Epoch Times)

Savurează împreună de cei dragi o friptură delicioasă din cotlet de porc umplut cu legume, măr şi cârnat afumat.

Ingrediente:

  • 500 grame cotlet de porc dezosat
  • 100 gr cârnaţi (afumaţi)
  • 100 g pesmet sau crutoane
  • 1 ou
  • 1 rădăcină de praz sau câteva fire de ceapă verde sau o ceapă de mărime medie
  • 1 morcov
  • 1 măr
  • ulei, cimbru, sare, piper, paprică

Modul de preparare:

Pentru a reduce timpul de preparare, am tăiat cotletul în două pe diagonală . Fiecare din jumătăţi, au fost apoi tăiate încă o dată pe jumătate, în formă de fluture, apoi încă odată, pornind dinspre margine spre interior. După porţionare, se asezonează cu sare, piper şi cimbru, apoi se lasă deoparte până când se prepară umplutura.

Pentru prepararea umpluturii, se începe mai întâi cu înmuierea pesmetului sau crutoanelor în apă sau supă de oase. După ce apa a fost absorbită, se sparge oul şi se amestecă până când se omogenizează.

Mărul, prazul, morcovul şi cârnatul se taie în cubuleţe, apoi se călesc câteva minute în ulei. Se lasă să se răcească puţin, apoi se amestecă cu pasta de pesmet. Se adaugă sare şi piper după gust, după care umplutura se întinde într-un strat nu prea gros pe bucăţile de cotlet porţionate.

Cotletul se rulează, se leagă cu sfoară, se unge cu ulei sau unt apoi se presară cu puţină paprică şi se pune într-o tavă termorezistentă. În tavă se pune apă atât cât se acopere 1 cm din rulou, apoi se înveleşte cu folie de aluminiu. Se dă la cuptor la foc mic, cam o jumătate de oră, după care se scoate folia şi se lasă la rumenit, încă o jumătate de oră.

Când carnea s-a pătruns şi s-a rumenit bine se scoate din cuptor, se acoperă din nou cu folie şi se lasă deoparte cam 10 minute să se răcească puţin. Înainte de servire cotletul umplut se feliază.

Se serveşte cu garnitură de legume: cartofi, fasole, dovleac, ciuperci, mazăre sau orice altă combinaţie doriţi. Vă dorim poftă bună.