Cotlete de miel la grătar

Cotlete de miel la grătar in stil mediteranian
Cotlete de miel la grătar in stil mediteranian (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o reţetă rapidă de a face cotlete de miel delicioase la grătar. Mirosul şi combinaţia de arome îi va tenta cu siguranţă şi pe cei care nu au mielul pe lista lor de preferinţe.

Ingrediente:

8 cotlete de miel cu os, aproximativ 2 cm grosime
2 linguriţe de mirodenii pentru carne de miel (combinaţi o linguriţă de oregano sau cimbru, o linguriţă de busuioc şi 2-3 căţei de usturoi curăţaţi de pieliţă şi zdrobiţi)
un sfert de linguriţă de sare
un sfert de linguriţă piper negru măcinat proaspăt
4 linguri ulei de măsline
1 lămâie
1/2 pahar vin roşu (opţional)

Modul de preparare:

Carnea se clăteşte cu apă rece după care se şterge uşor cu un prosop de hârtie.

Cotletele se condimentează pe ambele părţi cu amestecul de mirodenii, sare şi piper şi se aşează într-un vas pentru marinare. Peste carne stoarceţi zeama de la o lămâie şi turnaţi cele 4 linguri de ulei, apoi lăsaţi să acţioneze cel puţin 30 minute. Pentru a se marina uniform, rotiţi cotletele din când în când pe de pe o parte pe cealaltă. Cu cât stau mai mult la marinare, cu atât carnea devine mai aromată.

Pentru a păstra cotletele de miel suculente, acestea trebuie să fie aduse la temperatura camerei în momentul în care se pun pe grătar. De asemenea pentru a evita înţeparea cărnii, folosiţi un cleşte sau o paletă pentru a întoarce carnea (dacă înţepaţi carnea, aceasta îşi va pierde din suculenţă).

Frigeţi carnea pe grătar sau plită, la foc mediu, pe ambele părţi. În funcţie de preferinţe, cotletele de miel se ţin pe grătar 6 minute pe fiecare parte pentru a le prepara “în sânge”, 8 minute pe o parte pentru a le prepara ”mediu” sau 12 minute pe fiecare parte pentru a le prepara “bine făcut.”

Opţional, în momentul în care întoarceţi carnea de pe o parte pe alta, stropiţi cu vin roşu.

Cotletele de miel se servesc fierbinţi, alături de diverse garnituri de cartofi, orez, spanac, etc şi/sau salate.