Creditorii eleni şi italieni ar putea provoca prăbuşirea zonei euro dacă Draghi opreşte tiparinţa

Băncile împovărate cu credite neperformante vor prezenta un risc mai mare pentru zona euro dacă Banca Centrală ar începe să îşi reducă suportul său extraordinar pentru economie, conform unui raport intern al Uniunii Europene.
(Captură Foto)

Banca Centrală Europeană (BCE) injectează în prezent 80 miliarde € în zona euro în fiecare lună, sumă ce va fi redusă la 60 miliarde € începând cu luna următoare ca parte a unui program care va rula până la sfârşitul acestui an.

Dar au apărut temeri în legătură cu modul în care creditorii împovăraţi de credite neperformante vor reuşi să facă faţă dacă suportul este restricţionat.

Riscurile prezentate de creditele neperformante pentru întregul sistem bancar al UE s-ar putea amplifica “în eventualitatea în care condiţiile monetare ar deveni mai puţin acceptabile”, conform raportului.

Anul trecut, cea mai veche bancă a Italiei, Monte dei Paschi, s-a aflat pe marginea prăpastiei din cauza unor credite neperformante în valoare de 40 miliarde €. Banca a încercat în zadar să obţină capital în valoare de 5 miliarde de euro pentru a-şi prelungi agonia.

În general, creditorii Italiei deţin aproximativ 300 miliarde € sub formă de credite neperformante – aproximativ o treime din totalul deţinut de zona euro.

De asemenea, într-o situaţie dificilă se află şi creditorii eleni şi ciprioţi, în condiţiile în care aproximativ jumătate dintre credite ar putea rămâne nerambursate, conform celor mai recente date publicate de Autoritatea Bancară Europeană.

Aproximativ o cincime din creditele din Portugalia sunt, de asemenea, neperformante.

Normele UE împiedică în prezent bailout-urile finanţate de stat pentru salvarea băncilor care sunt trase în jos de creditele neperformante, fără ca investitorii privaţi să fie de asemenea loviţi.

Germania se împotriveşte finanţării de către UE a acestor cazuri şi a precizat că problema trebuie rezolvată individual de către statele membre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie