Creditul de 60 mln euro oferit de Guvernul României, a ajuns în Moldova

Bancnote de 500 de euro.
Bancnote de 500 de euro. (Captură Foto)

Prima tranşă din Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între Republica Moldova şi România a fost debursată miercuri, 24 august, a comunicat Ministerul Finanţelor al RM.

„Astăzi, 24 august 2016, în baza Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între Republica Moldova şi România, ratificat de Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 184 din data de 29 octombrie 2015 şi declarat efectiv la 16 mai 2016, Ministerul Finanţelor Publice al României a efectuat eliberarea primei tranşe din cadrul Acordului, în valoare de 60 milioane euro, echivalentul a 1.344,1 mln. lei moldoveneşti”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor.

Potrivit sursei citate, banii au fost înscrişi în contul valutar al Ministerului Finanţelor al R. Moldova deschis în Banca Naţională a Moldovei. „Asistenţa financiară rambursabilă va fi utilizată pentru finanţarea programelor de cheltuieli prevăzute în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2016”, a menţionat conducerea ministerului.

Amintim că imediat ce s-a anunţat data acordării primei tranşe de 60 mln euro, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a lăsat să se înţeleagă că cetăţenii R. Moldova vor fi, în primul rând, beneficiarii banilor româneşti. „Banii vor fi cheltuiţi pentru acoperirea deficitului bugetar, cheltuielile generale de buget - salarii, pensii, investiţii. Noi avem nevoie să acoperim deficitul bugetar de 4,2 miliarde de lei”, a explicat Armaşu. Notabil este faptul că prima tranşă a creditului din România acoperă însă mai puţin de o treime din deficitul bugetar pentru 2016 al R. Moldova.