Crescătorii de animale, loviţi de secetă: "Ne întrebăm dacă Ministerul Agriculturii mai există, pentru că nu ne ajută cu nimic"

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii (Epoch Times România)

Grav afectaţi de seceta care i-a dus în pragul falimentului, crescătorii de animale îl acuză pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, că este preocupat "mai mult de cultul personalităţii decât de problemele din sector" şi ameninţă cu proteste, relatează Gândul.info.

Nemulţumiţi de faptul că ministerul de resort nu îi ajută cu nimic, în condiţiile în care seceta le-a provocat pierderi enorme, crescătorii de animale îl acuză pe Constantin că se se face vinovat de distrugerea sectorului zootehnic:

"Ne întrebăm dacă Ministerul Agriculturii mai există, pentru că nu ne ajută cu nimic. Cantitatea de lapte a scăzut deja cu 50% şi situaţia se agravează pe zi ce trece. Pierderile sunt enorme. Seceta a afectat sectorul zootehnic prin scăderea producţiilor de lapte şi a sporului în greutate la tineret, din cauza cantităţii scăzute de masă verde, ceea ce duce la diminuarea cu 30% a posibilităţii de producere a furajelor pentru perioada de stabulaţie. De distrugerea sectorului zootehnic din România se face vinovat ministrul Agriculturii, preocupat mai mult de cultul personalităţii decât de problemele din sector. De asemenea, cerem demiterea directorului din Ministerul Agriculturii Gheorghe Neaţă, care lucrează prin intermediul ANARZ pentru distrugerea zootehniei", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, Marcel Andrei, într-un comunicat de presă citat de Gândul.info.

Sindicaliştii din domeniu mai reclamă că nu toţi crescătorii de animale au primit Ajutoarele Naţionale Tranzitorii la care aveau dreptul pentru anul trecut.

De asemenea, crescătorii de oi se declară nemulţumiţi de legea vânătorii, acuzând că modificările la această lege, aprobate fără a fi consultate şi asociaţiile crescătorilor de animale, sunt aberante şi încalcă în mod grosolan dreptul la proprietate.

"Un exemplu în acest sens este interzicerea păşunatului animalelor pe terenurile agricole în perioada 06 decembrie -24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu poate nici să-şi recolteze culturile, dacă acestea sunt preferate de vânat", susţine Marcel Andrei, cerând abrogarea acestei legi.

Având în vedere situaţia gravă în care se află sectorul de creştere a animalelor, Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine va trece la acţiuni de protest, inclusive la blocarea drumurilor, se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, sindicatul este afiliat la Agrostar, cea mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol, cu peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat şi bugetar.

Reamintim că România s-a confruntat în această vară cu cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani. Din lipsa precipitaţiilor din ultimele patru luni, seceta puternică şi extremă s-a resimţit în Moldova, Dobrogea, Banat, Crişana şi Oltenia iar luna iulie a.c. a fost cea mai călduroasă lună din ultimii 136 de ani şi cea mai secetoasă lună din 1961 încoace.

Loviţi de secetă, crescătorii de animale au cerut, în mai multe judeţe, direcţiilor silvice să le dea voie să-şi ducă animalele la păscut în pădure, însă direcţiile silvice nu au fost de acord cu transformarea pădurilor statului în păşuni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.