Creştere importantă a numărului de magnaţi ruşi în Marea Britanie

(photos.com)

Autorităţile britanice au constatat o creştere substanţială a numărului de magnaţi ruşi care se mută în Marea Britanie, Londra explicând această situaţie prin înrăutăţirea situaţiei economice a Rusiei, informează agenţia de presă Unian, care citează Financial Times.

Ministerul de Externe de la Londra a precizat că doar în primele 9 luni ale acestui an 162 de cetăţeni ruşi au primit aşa-zise vize pentru investiţii în Marea Britanie. Aceste permise pentru intrare înlesnesc pe viitor obţinerea cetăţeniei şi achiziţia de proprietăţi în schimbul cumpărării de acţiuni ale unor companii britanice, în sumă de la 1 la 10 milioane de lire sterline. În funcţie de suma investită, dreptul de rezidenţă poate fi obţinut în 2-3 ani, iar cetăţenia - după 5 ani.

Autorităţile britanice subliniază că, în întreg anul 2013, vize pentru investiţii au primit doar 118 persoane, în timp ce în primele 9 luni din 2014 acest indice a crescut cu 69%.

Printre cauzele care îi determină pe magnaţii ruşi să vină în Marea Britanie se numără, potrivit experţilor, deteriorarea situaţiei economice în Rusia, prăbuşirea rublei, sancţiunile occidentale şi relaţiile destul de dificile cu statul rus.

Financial Times remarcă faptul că această creştere s-a produs pe fondul înăspririi cerinţelor ce trebuie întrunite pentru vizele de investiţii, populare cu precădere printre oamenii de afaceri chinezi şi ruşi. În noiembrie, guvernul britanic a adoptat noi reguli, conform cărora nivelul minim de investiţii în acţiuni a fost ridicat la 2 milioane de lire sterline.

În plus, dacă înainte o pătrime din suma necesară putea fi investită în imobiliare, acum acest lucru nu mai poate fi făcut. Potrivit uneia dintre versiuni, cauza unor asemenea schimbări o constituie nemulţumirea populaţiei britanice cu privire la afluxul la Londra de cetăţeni străini, care cumpără case în capitala britanică