Creşterea consumului de proteine vegetale reduce riscul de deces

Potrivit cercetării, o creştere de 10% a consumului de proteine animale măreşte cu 8% riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare şi 2% din alte cauze şi invers, creşterea cu 3% a consumului de proteine vegetale reduce cu 12% şansele de a muri din cauza problemelor cardiovasculare.
Legume
Legume (Captură web)

Consumul de proteine ​​vegetale este asociat cu un risc mai mic de deces, în timp ce proteinele animale măresc riscul, în special în rândul adulţilor cu obiceiuri nesănătoase cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool etc., cu exces de greutate sau sedentari, potrivit unui studiu publicat în JAMA Internal Medicine, preluat de republica.com.

Pentru fiecare creştere de 3% a consumului de proteine vegetale, riscul de deces din cauza problemelor cardiovasculare scade cu 12%. "În timp ce studiile anterioare s-au concentrat, în principal, pe valoarea totală a aportului de proteine, studiul nostru analizează care surse de proteine sunt mai sănătoase", a afirmat Song Mingyang, un cercetător de la Massachusetts General Hospital.

Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital şi Harvard Medical School (SUA) s-au folosit de datele din două mari studii clinice dietetice din SUA, care de 32 de ani analizează obiceiurile alimentare ale populaţiei.

Studiile efectuate pe un număr de 131.342 de participanţi au arătat că aceştia ingerau, în medie, în dieta lor zilnică 14% proteine animale, faţă de 4% proteine vegetale.

Potrivit cercetării, o creştere de 10% a consumului de proteine animale măreşte cu 8%, riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare şi 2% din alte cauze şi invers, creşterea cu 3% a consumului de proteine vegetale reduce cu 12% şansele de a muri din cauza problemelor cardiovasculare.

Peştele mai bun decât carnea roşie

Această asociere între proteinele animale şi mortalitate se aplică numai participanţilor cu cel puţin un factor asociat cu stiluri de viaţă nesănătoase: subponderali sau supraponderali, consumul excesiv de alcool, fumatul şi lipsa activităţii fizice. De fapt, asocierea a dispărut la participanţii cu un stil de viaţă sănătos.

"Dintre proteinele de origine animală, peştele şi carnea de pui sunt, probabil, cea mai bună opţiune", notează Song. Dintre toate alimentele proteice de origine animală, carnea roşie prelucrată şi neprelucrată - aici includ atât carnea de vită cât şi produsele din carne de porc - sunt cele mai nocive.

Înlocuirea a 3% dintre proteinele animale cu proteine vegetale se asociază cu un risc mai mic de deces din toate cauzele. Şansele scad cu 34% dacă se înlocuieşte carnea roşie prelucrată, cu 12% dacă se înlocuieşte carnea roşie neprocesată şi cu 19% dacă se înlocuiesc ouăle."

Conform cercetătorilor, studiul îndeamnă ca recomandările privind sănătatea publică să se concentreze acum pe surse de proteine mai sănătoase.