Crima organizată loveşte: Cartelul Sinaloa a făcut un pact cu un grup criminal român

O filială europeană a cartelului Sinaloa din Mexic, unul dintre cele mai periculoase carteluri din lume, a facut un pact cu gangsteri români pentru contrabandă cu narcotice în Marea Britanie.
harta cu retele de droguri
harta cu retele de droguri (captură foto)

O filială europeană a cartelului Sinaloa din Mexic a făcut un pact cu un grup criminal român care operează vehicule grele de marfă şi are capacitatea de a livra cantităţi semnificative de cocaină în Marea Britanie în fiecare săptămână, informează publicaţia The Times of London, citând Agenţia Naţională pentru Criminalitate din Marea Britanie.

Există rapoarte că gruparea criminală Sinaloa şi alte grupuri de crimă organizată mexicane sunt active în Europa - în special în Spania.

Publicaţia mexicană de investigaţie Contralinea a descris grupurile criminale mexicane care au creat legături cu grupurile criminale din întreaga lume, inclusiv Europa şi Marea Britanie, la începutul anului 2011. Agenţia europeană de poliţie Europol a avertizat că grupurile mexicane au încercat să creeze rute comerciale pe continentul european în 2013 dar niciun stat membru nu a contactat agenţia pentru asistenţă, potrivit The Times.

Potrivit raportului din 2016 al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei, grupurile criminale mexicane şi columbiene din Europa au adoptat modelul de franciză - permiţând partenerilor locali mai mici să folosească "numele de marcă" al grupului şi le-a oferit droguri, contacte şi transport - pentru a naviga rutele criminale în Europa.

Cu toate că Sinaloa este considerat ca fiind una dintre cele mai puternice grupări criminale din emisfera vestică şi din lume, cartelul în sine operează mai mult ca o federaţie de facţiuni aliate decât ca un cartel tradiţional cu o structură organizatorică ierarhică verticală. Liderii cartelului, precum Joaquin "El Chapo" Guzman, au avut, în mod normal, roluri de supraveghere, rezolvând litigiile.

O alianţă cu o bandă românească implicată în controlul circulaţiei vehiculelor grele de marfă ar putea, de asemenea, atrage atenţia asupra tunelului ce conectează Anglia cu Franţa şi a rutelor de feriboturi în ţară, care se confruntă cu un volum considerabil al traficului de marfă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe