Cristale ce pot absorbi cantităţi uriaşe de oxigen. Scafandrii ar putea arunca buteliile de oxigen

Cristale
Cristale (Photos.com)

Cercetătorii de la Universitatea Danemarca de Sud au anunţat că au descoperit un cristal care extrage oxigenul din aer şi chiar din apă. Se pare că este atât de puternic încât cristal de volumul unei linguri poate absorbi oxigenul dintr-o cameră de mărime obişnuită.

Cristalul este o sare de cobalt şi pare să fie capabil să înmagazineze oxigen la o concentraţie de 160 de ori mai mare decât aerul pe care-l respirăm. Cercetătorii notează că ”un exces” din această substanţă ar colecta 99% din oxigenul dintr-o cameră.

Dar ce este mai remarcabil este că acest cristal poate elibera oxigenul atunci când este expus la căldură sau când se află într-un mediu cu o concentraţie scăzută de oxigen. Autorul studiului, Christine McKenzie, a asemănat cristalul cu hemoglobina din sângele nostru, care foloseşte fierul pentru a crea legături şi pentru a elibera oxigenul în corpul uman.

Dacă substanţa se ridică la aşteptări, ar putea avea câteva aplicaţii interesante – de exemplu, să elibereze concentraţii mari de oxigen în celulele combustibilului cu hidrogen, şi să uşureze viaţa pacienţilor care au probleme de plămâni şi trebuie să transporte butelii cu oxigen.

De asemenea, cristalul poate fi folosit de scufundători, care pot să renunţe la rezervorul cu oxigen în acest fel. ”Câteva fărâme conţin destul oxigen pentru o gură de aer, iar materialul poate absorbi oxigen din apa din jurul scufundătorului şi poate alimenta scufundătorul cu el, astfel încât nu va fi nevoie să aducă mai mult de câteva fărâme de cristal”, a spus McKenzie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură