Cristi Danileţ: Domnica Manole trebuie să revină în sistemul judecătoresc din RM

În baza hotărârii CC, SIS, nu are de ce verifica judecătorii, fiindcă este încălcat principiul separării puterilor în stat, de aceea foştii colegi ar trebui să o restabilească pe Domnica Manole în funcţie, afirmă Teo Cîrnaţ.
Judecătorul Cristi Danileţ
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Teo Cîrnaţ susţine că după victoria de la Curtea Constituţională (CCM) ar fi bine ca Domnica Manole să fie restabilită în sistemul judecătoresc de către Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Dar în ce măsură i se va face dreptate, rămâne la discreţia judecătorilor, foştii colegi ai magistratei.

„Să nu uităm că ea este judecată de colegii săi, cu care a lucrat cot la cot peste 20 de ani, nu de persoane străine”, a declarat pentru noi.md fostul membru al CSM, precizând că personal a votat pentru eliberarea Domnicăi Manole din sistemul judecătoresc bazându-se pe probele existente la acel moment. Ulterior însă CCM a ajuns la concluzia că Legea cu privire la verificarea candidaţilor la funcţii publice, inclusiv a judecătorilor, este neconstituţională, ceea ce înseamnă că SIS, nu are de ce verifica judecătorii, fiindcă este încălcat principiul separării puterilor în stat.

În context, judecătorul român, Cristi Danileţ a subliniat că ar fi fost foarte bine dacă Teo Cîrnaţ nu spunea frazele că restabilirea în funcţie a Domnicăi Manole rămâne la discreţia foştilor ei colegi. „Justiţia este egală pentru toţi: nu putem asista la discriminare în privinţa judecătorilor, fie ei foşti. Că s-a greşit în privinţa doamnei Manole, e clar. Că acest lucru a avut la bază o lege proastă, iar e clar. Că Domnica Manole trebuie să revină în sistem, e evident. E o problemă doar de procedură şi timp”.

Avocata magistratei Viorica Grecu a ţinut să concluzioneze că acel "Dar..." din declaraţiile lui Cîrnaţ, induc spre faptul că ar exista două adevăruri de unde şi începe justificarea răului.

Menţionăm că la 3 martie este stabilită, de către CSJ, următoarea şedinţă de judecată pe dosarul Domnicăi Manole privind anularea hotărârii CSM din 4 iulie 2017 prin care a fost declarată incompatibilă cu funcţia de magistrat şi demisă din sistem în lipsa hotărârilor Colegiului Disciplinar sau a unei sentinţe de condamnare, ci doar în baza avizelor negative ale SIS.