Cristi Danileţ: Sistemul de justiţie din Moldova a fost disfuncţional mulţi ani

Arestarea concomitentă a unui număr mare de magistraţi arătă o disfuncţie de sistem. Dacă procurorii au dreptate, judecătorii trebuie rapid cercetaţi. Cazul este foarte important şi de aceea presa trebuie să aibă acces la toate informaţiile.
Cristi Dănileţ
Cristi Dănileţ (Epoch Times România)

Cu referire la operaţiunea de arestare a mai multor magistraţi din Moldova sub acuzaţia de spălare de bani Cristi Danileţ, judecător şi expert anticorupţie de la Bucureşti susţine că este extrem de grav să fie 16 magistraţi în acelaşi timp urmăriţi penal, reţinuţi şi arestaţi. Acest fapt ar arăta o disfuncţie de sistem.

”Reţinerea sau arestarea unui număr atât de impresionant, aş spune, de judecători din Republica Moldova în aceeaşi zi ne arată o disfuncţie de sistem: ori procurorii şi serviciile de informaţie au ştiut despre acest lucru şi au acţionat mult prea lent, ori vorbim aici de un grup organizat care trebuia descoperit şi trebuia anihilat de multă vreme.”

Magistratul de la Bucureşti menţionează că atunci când justiţia este coruptă, cu siguranţă ea nu poate curăţa societatea. De aceea se bucură că sunt rezultate în domeniul luptei cu corupţia în Moldova, inclusiv cea judiciară, dar este îngrijorat de amplitudinea şi amploarea acestui fenomen, de aceea doreşte ca această cauză să se lămurească cât mai rapid.

”Ori procurorii au dreptate şi atunci acei judecători trebuie rapid cercetaţi, judecaţi şi, dacă sunt vinovaţi, condamnaţi, ori procurorii se înşală şi atunci acei judecători trebuie repuşi în funcţie şi spălată onoarea lor. În orice caz, un astfel de caz trebuie extrem de bine cercetat, documentat şi acuzaţiile foarte bine probate” a notat expertul, într-un interviu pentru europalibera.org

Cu siguranţă publicul trebuie să fie informat, trebuie o extrem de mare transparenţă. Cazul este atât de important, încât el trebuie cercetat în mod public şi presa să aibă acces la toate informaţiile de interese pentru public.

„Cu siguranţă sistemul de justiţie din Republica Moldova a fost disfuncţional mulţi ani. Dar, să fie foarte clar: judecătorii nu beneficiază de imunitate atunci când săvârşesc o infracţiune. Ei trebuie să răspundă ca orice alt cetăţean, pentru că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. De aceea spun că vorbind de judecători, de funcţia înaltă pe care ei o ocupă în stat, procedurile trebuie să meargă extrem de rapid” a concluzionat Cristi Danileţ.

Chiar dacă despre implicarea mai multor magistraţi moldoveni în "Laundromatul rusesc", Spălătoria rusească”, se ştia încă din 2014, autorităţile au pornit cauza penală împotriva acestora abia acum. Timp de două zile, 22 şi 23 septembrie, magistraţii Judecătoriei Buiucani din Chişinău au admis demersurile procurorilor şi au eliberat mandate de arest de 30 de zile pentru 15 magistraţi şi trei executori judecătoreşti bănuiţi că ar fi fost implicaţi în schemele ilegale de spălare a banilor proveniţi din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe