Cristian Ghinea: Nici vorbă că absorbţia e zero. Numai necunoscătorii spun lucrurile astea

Pesediştii şi aliaţii lor au tot încercat să-l scoată vinovat pe ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, de absorbţie zero, context în care tehnocratul a fost nevoit să se apere constant.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Numai "necunoscătorii" susţin că absorbţia fondurilor europene este "zero" şi că proiectele "nu se mişcă", a precizat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care se declară optimist că România va cheltui cele 12 miliarde pentru cofinanţare, relatează Mediafax.

"Este un pariu foarte interesant pe care l-am făcut. Am văzut opinia Consiliului Fiscal, care spune că bugetul are prevăzute 12 miliarde de lei pentru cofinanţare, din care execuţia bugetară a tras 600 de milioane de lei. (Fac - n.r.) O mică paranteză, că se tot vorbeşte că nu sunt proiecte şi că zero-zero absorbţie. Dacă avem 600 de milioane numai pentru cofinanţare, asta e mult mai mult decât zero", a declarat Cristian Ghinea.

Ministrul a explicat că opinia sceptică formulată de Consiliul Fiscal potrivit căreia România nu va atinge execuţie bugetară a celor 12 miliarde de lei este întemeiată, "doar că îi lipsesc anumite informaţii".

"Până acum am lucrat foarte mult la fazarea proiectelor, continuarea proiectelor din exerciţiu bugetar trecut. Aceste proiecte au fost aprobate în iulie de Comisia Europeană. Reamintesc că proiectele mai mari de 50 de milioane de euro trebuie aprobate de Comisia Europeană. Deci s-a terminat această aprobare şi urmează în a doua parte a anului să fie făcute plăţile. Aici vorbim de proiecte fazate din Programul de infrastructură mare, de peste 50 de milioane de lei", a subliniat Cristian Ghinea.

Cu titlu de exemplu, ministrul Fondurilor Europene a amintit de autostrada Sebeş-Turda, unde se estimează plăţi în acest an de 300 de milioane de lei, dar şi autostrada Timişoara-Lugoj, unde se estimează plăţi în acest an de 10 milioane de euro.

"Pe lângă proiecte fazate, care continuă, sunt proiecte noi, de genul proiectului pe care îl aşteptăm foarte curând din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru cumpărarea de echipamente, un proiect de 60 de milioane de euro. Sunt foarte optimist că vom semna în această toamnă proiectele de reabilitare a termoficării din Iaşi şi Oradea, care sunt cele mai înaintate.

Reamintesc apelul pe care l-am făcut înainte de alegerile locale din Bucureşti pentru Primăria Capitalei, să lucreze la proiectul de reabilitare a termoficării din Bucureşti. Pe partea de apă şi de deşeuri, sunt judeţe în care proiectele sunt finalizate în proporţie de 90-95%", a punctat Cristian Ghinea, adăugând că situaţia este similară şi la programul de competitivitate.

"Toate aceste lucruri care, în prima parte a anului nu au fost, pentru că eram în proces de fazare, mă fac să fiu mult mai optimist decât Consiliul Fiscal, anume că vom folosi aceste 12 miliarde de lei pentru cofinanţare", a punctat ministrul.

Potrivit ministrului, toate aceste proiecte sunt plătite din prefinanţarea pe exerciţiu 2014-2020 de 1,6 miliarde de euro. "Deci nici vorbă că nu se mişcă proiectele, că absorbţia e zero. Numai necunoscătorii spun lucrurile astea", a concluzionat Cristian Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne