Criza refugiaţilor. Doar o cincime din români crede că ţara noastră este pregătită să facă faţă

Refugiaţii se adună în faţa corturilor ridicate într-un parc central din Atena, 7 august 2015.
Refugiaţii se adună în faţa corturilor ridicate într-un parc central din Atena, 7 august 2015. (Captură Foto)

În plină criză internaţională a refugiaţilor şi în contextul în care ţara noastră va fi, ea însăşi, din noiembrie, gazdă a aproape 2000 de imigranţi, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a evaluat percepţia românilor cu privire la acest fenomen.

Din cifrele publicate de IRES reiese că, deşi impresionaţi de drama refugiaţilor, românii sunt sceptici că ţara noastră este pregătită să facă faţă acestei crize a imigranţilor. De asemenea, deşi par a fi de acord cu faptul că refugiaţii au dreptul să-şi aleagă ţara şi localitatea unde îşi clădesc o nouă viaţă, atunci când sunt întrebaţi de posibilitatea ca refugiaţii să se mute chiar în localitatea lor, peste 40% dintre repondenţi se declară total împotrivă.

Potrivit sondajului, la care au participat 1.482 de persoane, principalele motive care au generat exodul imigranţilor din ţările de origine sunt: războiul (51%) şi sărăcia (41%), iar principali responsabili pentru criza existentă, în viziunea repondenţilor sunt: guvernele din ţările de origine (67%), gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS) (54%), dar şi SUA (36%), Uniunea Europeană (29%), Rusia (28%) sau Israel (24%).

Datele mai relevă că mai mult de jumătate dintre români (57%) apreciază drept mic şi foarte mic riscul ca România să fie expusă unei invazii a imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, în timp ce 41% consideră că acest risc este unul mare şi foarte mare.

Mai mult de o treime dintre participanţii la studiu (35%) evaluează România ca fiind ”foarte slab pregătită” pentru a face faţă unei crize a imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, un procent similar (38%) o evaluează ca fiind destul de slab pregătită, în timp ce doar o cincime dintre români (21%) cred că ţara noastră este pregătită să facă faţă unei astfel de crize

Pe de altă parte, dintre instituţiile care ar putea să gestioneze o criză a imigranţilor, participanţii la studiul IRES, respondenţii creditează Armata cu cea mai ridicată încredere – 70% au multă şi foarte multă încredere în capacitatea acestei instituţii de a gestiona o criză a imigranţilor, urmată de Jandarmerie (58%), serviciile de informaţii (51%), organizaţiile umanitare (50%), Poliţia de Frontieră (49%), Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (39%), autorităţi locale (27%). Pe ultimul loc în ierarhia încrederii, în această listă predefinită de instituţii, se află Guvernul în capacitatea căruia doar 20% dintre respondenţi declară că au mare şi foarte mare încredere.

Mai mult de unul din doi români (58%) cred că refugiaţii ar trebui să aibă dreptul să aleagă ţara unde vor să îşi clădească noua viaţă. În schimb, românii sunt indecişi atunci când trebuie să îşi exprime opinia legată de primirea refugiaţilor în România, arată IRES. Astfel, 65% dintre respondenţi sunt de acord total sau parţial că România să primească un anumit număr de imigranţi în calitate de membru UE. Însă atunci când sunt întrebaţi de posibilitatea ca refugiaţii să se mute chiar în localitatea lor, procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt în total dezacord cu această ipoteză.

Sndajul a fost realizat în perioada 28 - 31 august 2015, iar o eroarea maximă tolerată este de ± 2,6%.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.