Criza ucraineană: Cinci soldaţi ucraineni ucişi în estul separatist


Separatişti proruşi în Lugansk.
Separatişti proruşi în Lugansk. (Captură Foto)

Cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi trei au fost răniţi de o mină de teren în estul separatist al Ucrainei, conform RFE/RL.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Oleksandr Motuzianik a declarat reporterilor în 5 iulie că incidentul a avut loc în satul Doneţki, situat la aproximativ 50 km vest de oraşul controlat de separatişti, Lugansk.

Luptele dintre trupele guvernamentale şi rebelii pro-ruşi au scăzut în intensitate de la semnarea acordului de pace în 12 februarie la Minsk, dar ambele tabere se acuză reciproc de încălcarea prevederilor înţelegerii.

„Situaţia din zona de conflict rămâne dificilă. Rebelii continuă să desfăşoare atacuri armate, dar intensitatea acestora este în scădere”, a adăugat Motuzianik.

Motuzianik a mai susţinut că separatiştii au bombardat poziţiile guvernamentale din mai multe sate situate la nord de Lugansk, folosind armament greu interzis prin acordul de pace, cunoscut sub numele Minsk II.

La rândul lor, rebelii au acuzat duminică armata ucraineană că a încălcat acordul Minsk II de 32 de ori în ultimele peste 24 de ore, dar nu au raportat victime.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinerea rebelilor separatişti cu arme şi cu soldaţi. Rusia neagă cu tărie aceste acuzaţii, în pofida faptului că în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că în momentul capturării lor se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.