CSM nu poate lua decizii. Stamate: Ministrul Justiţiei nu se prezintă la şedinţe pentru a-şi proteja prietenii din sistem

Olesea Stamate, ministrul Justiţiei din R. Moldova
Olesea Stamate, ministrul Justiţiei din R. Moldova (facebook.com/MJ)

Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de la Chişinău stabilită pentru marţi, 3 decembrie, a fost anulată a treia săptămână consecutiv din cauza lipsei cvorumului, nefiind prezent şi de această dată ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi.

Pe agenda şedinţei CSM erau incluse 32 de subiecte, printre care şi sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, privind eliberarea acordului la reţinere, aducere silită, percheziţie şi arestare a judecătorului CSJ Oleg Sternioală.

În context, fostul ministru al Justiţiei Olesea Stamate susţine că Fadei Nagacevschi, ministrul ”tehnocrat şi apolitic” execută ordinele de sus şi nici nu-şi pune întrebări referitoare la impactul acţiunilor sau inacţiunilor sale.

„Ce mai contează ce a spus Preşedintele Comisiei de la Veneţia cu privire la reforma justiţiei şi cu privire la respectarea mandatului constituţional al CSM?! Fadei ştie să invoce Comisia de le Veneţia doar când îi convine.

Acum când trebuie să-l protejeze pe Sternioală (probabil şi alţi prieteni din sistem), când trebuie să ducă încet, încet situaţia spre o nouă adunare a judecătorilor, ca să poată trage sfori să fie aleşi alţi judecători, mai obedienţi, în CSM, el se face că plouă”, scrie Stamate pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru atenţionează că se lucrează în continuare pentru a intimida judecătorii care nu au participat la adunările precedente. Mai mult, Asociaţia Judecătorilor a solicitat public Ministerului Justiţiei să ”iniţieze discuţii cu factorii de decizie din sistemul judecătoresc pentru a ieşi din impasul din ultima perioadă. Despre ce impas vorbim?.”

Olesea Stamate concluzionează că judecătorii oneşti şi profesionişti continuă să lucreze aşa cum au lucrat fiind sigură că aceştia nu simt vreun impas, decât presiuni din partea celor ce nu au reuşit să-i atragă în jocurile politice.

Fadei Nagacevschi a respins acuzaţiile şi „speculaţiile” Olesei Stamate menţionând pentru Unimedia că a avut o şedinţă urgentă, de aceea nu a reuşit să se prezinte la şedinţa CSM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe