CSM sancţionează afirmaţia lui Băsescu privind procurorii controlaţi de "un ziarist important"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Declaraţiile făcute în septembrie de preşedintele Traian Băsescu, la postul B1 Tv, potrivit cărora anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important", sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, a stabilit miercuri plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Şeful statului a vorbit atunci despre lupta sa vreme de zece ani cu "sistemul", subliniind că "reminiscenţele vechi s-au transferat şi generaţiei noi şi s-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Din declaraţia preşedintelui şi din relaţiile furnizate de Parchetul instanţei supreme, DNA şi DIICOT "nu rezultă suficiente indicii care să conducă la identificarea procurorilor despre a căror conduită se face vorbire şi nici pentru verificarea veridicităţii susţinerilor domnului Traian Băsescu, nefiind posibilă sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori declanşarea procedurii de cercetare disciplinară faţă de aceşti procurori", reiese din concluziile Inspecţiei Judiciare, citate de Mediafax.

"S-a apreciat că, în cazul în care preşedintele României face afirmaţii publice referitoare la credibilitatea sistemului judiciar, manifestând neîncredere în independenţa şi imparţialitatea unor magistraţi, cu atât mai mult, ceilalţi cetăţeni implicaţi în desfăşurarea procedurilor judiciare, în calitate de părţi ori subiecţi procesuali, sunt influenţaţi să-şi piardă încrederea în justiţie", mai precizează inspectorii judiciari în raport.

Inspecţia Judiciară a evidenţiat că şi în cadrul discursurilor politice, în aspectele care vizează autoritatea justiţiei, trebuie să se ţină cont de rolul care revine puterii judiciare şi de necesitatea de a se păstra încrederea cetăţenilor în actul de justiţie, în scopul protejării magistraţilor de atacurile lipsite de fundament venite din partea oricărei persoane.

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară la 23 septembrie, solicitând verificarea declaraţiei făcute de Traian Băsescu, potrivit căreia anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Traian Băsescu stârneşte controverse

Şeful statului a fost întrebat, în cadrul unei emisiunii a postului B1 TV, despre o declaraţie a sa anterioară în care afirma că de zece ani este într-o dispută cu "sistemul" pe care Ion Iliescu "l-a protejat", care "l-a înfrânt" pe Emil Constantinescu, însă pe care el a reuşit să-l "îngenuncheze".

"Uitaţi ce înseamnă sistemul şi cum îl definesc eu: el este un ansamblu de instituţii şi de centri de putere din afara instituţiilor. (...) Vă aduceţi aminte perioada în care acuzam Înalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada când erau oamenii, judecătorii, procurorii doamnei Stănoiu. S-a curăţat şi acolo, ca şi la SRI, cu trecerea în rezervă, cu pensionarea multor judecători.

Am găsit un SRI în care Sorin Ovidiu Vîntu ştia tot ce face instituţia. Ştia lista cu cei ascultaţi, iar şeful SRI (la vremea respectivă Radu Timofte - n.r.) mergea cu maşina de la SOV. Timofte îi punea la dispoziţie informaţii economice. Sistemul e acum doar îngenuncheat, dar se poate ridica. Cazul Voiculescu este parte a sistemului îngenuncheat. Banii de la Crescent, transferaţi, făcut un trust media, care este utilizat împotriva statului, fără menajamente, instituţiile care nu au fost obediente varanului au fost pulverizate, pur si simplu. Ăsta este sistemul, reminiscenţele vechi care s-au transferat şi generaţiei noi şi s-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important", a menţionat Traian Băsescu.

"(...) la instituţii, unde nu-i curăţat, parte din sistemul de securitate ... Poliţia.. aceea este încă obedientă faţă de preşedinţii de Consilii Judeţene, de decizia politică. Mulţi dintre ei se căciulesc pentru funcţii. Mă refer la tot, să nu credeţi că şeful Doi şi un sfert, care a fost schimbat de curând, a fost schimbat de florile mărului. Dacă se va deschide mai mult din dosarul de la Cluj, cu preşedintele CJ, Uioreanu, veţi putea constata. Miniştrii au politizat acest sistem, au pus omul lor şi în timpul guvernelor mele, nu am putut să-i controlez", a adăugat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne