CSM, surprinzător. Scoaterea din legea graţierii a pedepselor cu suspendare, generatoare de discriminări

Deşi graţierea pedepselor cu suspendare nu ar rezolva în niciun fel problema aglomerării închisorilor ci doar ar ajuta politicieni precum Liviu Dragnea, CSM critică absenţa unor prevederi în acest acest sens din legea graţierii ca fiind de natură să genereze situaţii profund discriminatorii.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Solicitaţi să-şi exprime punctul de vedere pe controversatul proiect de lege privind graţierile, specialiştii din cadrul Direcţiei Legislative a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt de părere că graţierea în întregime a pedepselor de până la 5 ani inclusiv este de natură să creeze un sentiment de insecuritate socială. Aceiaşi specialişti atrag atenţia că absenţa din proiectul de lege a unor prevederi vizând graţierea pedepselor cu suspendare - prevederi ce i-ar veni mănuşă lui Liviu Dragnea - este de natură să creeze discriminări.

"Având în vedere că pedeapsa aplicată printr-o hotărâre judecătorească definitivă trebuie să fie executată pentru a-şi îndeplini funcţiile şi scopul, apreciem că punerea în libertate a unui număr semnificativ de persoane cu antecedente penale (prin proiect propunându-se graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 5 ani) este de natură să creeze un sentiment de insecuritate socială", se arată în punctul de vedere întocmit de Direcţia legislaţie, documentare şi contencios din cadrul CSM.

În cadrul documentului, autorii analizei opinează că se impune reanalizarea limitei de pedeapsă, pentru a se evita situaţiile în care, prin punerea în libertate a unor persoane care au săvârşit fapte penale deosebit de grave, se creează pericol pentru ordinea şi siguranţa publică. În aceste sens, CSM reaminteşte că "aplicarea unei pedepse de 5 ani închisoare cu executare pentru un infractor 'primar' este consecinţa săvârşirii unei fapte grave."

În ceea ce priveşte graţierea parţială, potrivit CSM, în textul de lege trebuie să se stipuleze clar că se adresează persoanelor cu pedepse de peste 5 ani de închisoare, deoarece pentru cele mai mici s-ar aplica oricum graţierea în întregime.

Magistraţii mai atrag atenţia că proiectul de Lege nu cuprinde dispoziţii cu privire la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere acest lucru fiind de natură să genereze situaţii discriminatorii.

Concret, în vechiul Cod penal graţierea producea efecte şi cu privire la aceste pedepse. Însă art. 160 alin. 4 din noul Cod penal prevede că graţierea nu are efect asupra pedepselor a căror executare este suspendată sub supraveghere, în afară de cazul în care se dispune altfel prin actul de graţiere. În consecinţă, în lipsa unor prevederi clare, persoanele condamnate cu suspendare sub supraveghere nu vor beneficia de clemenţă, ceea ce, potrivit specialiştilor CSM, ar crea situaţii profund discriminatorii.

"Proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziţie referitoare la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere. Or, în temeiul Codului penal anterior, graţierea producea efecte şi cu privire la pedeapsa a cărei executare era suspendată condiţionat. (...) Lipsa oricărei dispoziţii în cuprinsul actului normativ privind incidenţa graţierii asupra pedepselor a căror executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere este de natură să genereze situaţii profund discriminatorii, soluţia adoptată cu privire la aceste categorii de pedepse fiind diferită în funcţie de temeiul aplicării lor (vechiul sau noul Cod penal), deşi nu există o justificare obiectivă rezonabilă pentru o asemenea măsură", se mai arată în punctul de vedere citat de Agerpres.

În contextul în care CSM "remarcă" absenţa dispoziţiilor care vizează pedepsele cu suspendare - dispoziţii care existau în proiectul ordonanţei elefant ce i-a scos în stradă pe români - merită menţionat că numeroase voci au criticat includerea unei astfel de prevederi într-o lege a graţierii, arătând că o astfel de reglementare nu are nicio treabă cu scopul declarat al actului normativ - aglomeraţia din penitenciare - ci ar fi utilă doar unor politicieni precum Liviu Dragnea (condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012).

Proiectul de Lege privind graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la cinci ani inclusiv şi de graţiere în parte a femeilor gravide şi a persoanelor care au întreţinere minori cu vârstă de până la 14 ani a fost trimis de Ministerul Justiţiei spre avizare CSM, şi va fi discutat în şedinţa Plenului din 28 februarie.

Reamintim că anterior Marţei Negre în care a fost adoptată OUG 13, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta contrar unei eventuale eliberări a corupţilor (lucru pe care ordonanţa Grindeanu îl permitea) şi contra graţierii pedepselor cu suspendare, act de natură nu să golească închisorile ci eventual să-i ajute pe condamnaţi precum Liviu Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne