CSM trage un nou semnal de alarmă: Traian Băsescu a afectat independenţa justiţiei

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Inspecţia Judiciară şi CSM-ul au devenit "o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiţie", în spatele acestei agresivităţi aflându-se "o mare de corupţie", a fost una dintre declaraţiile lui Traian Băsescu pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că fostul preşedinte a adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Declaraţiile date de Traian Băsescu în cadrul intervenţiei telefonice la postul B1 TV, din data de 29 aprilie, referitoare la activitatea Inspecţiei Judiciare şi a CSM, dar şi la activităţi judiciare desfăşurate de judecători şi procurori, l-au determinat pe şeful Consiliului, Marius Tudose, să sesizeze Inspecţia Judiciară.

Afirmaţiile şefului statului au fost făcute după ce CSM l-a sancţionat din nou pentru alte declaraţii problematice care, în opinia Consiliului, au adus atingere independenţei sistemului judiciar. Mai multe despre declaraţiile fostului preşedinte puteţi citi aici.

"Inspecţia Judiciară a apreciat că afirmaţiile fostului preşedinte al ţării, prin care s-a promovat ideea că activitatea IJ şi a CSM se desfăşoară cu părtinire în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, în sensul că susţine un sistem judiciar corupt, iar activitatea magistraţilor judecători şi procurori nu şi-a atins scopul prevăzut de lege, respectiv de înfăptuire a justiţiei, inducând-se ideea că aceasta a fost deficitară, în sensul existenţei unei justiţii discreţionare, subminează autoritatea judecătorească şi aduce atingere independenţei sistemului judiciar.

În cadrul verificărilor s-a subliniat că atât IJ, cât şi CSM şi-au desfăşurat activitatea în limita dispoziţiilor legale care le reglementează activitatea, iar impactul declaraţiilor lui Traian Băsescu asupra opiniei publice este unul puternic, prin prisma funcţiei deţinute anterior, cea de preşedinte al României, a calităţii sale de formator de opinie, precum şi a modalităţii de exprimare, generală", se arată într-un comunicat al CSM.

În acest context, plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile lui Traian Băsescu au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne