CTP refuză invitaţia la dezbatere: Arată ca o recepţie exclusivistă a lui Iohannis, nu se poate aşa ceva

Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu (BIFF)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a anunţat luni, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că a refuzat invitaţia de a lua parte la dezbaterea organizată de preşedintele Klaus Iohannis înainte de turul al doilea al alegerilor pentru Cotroceni.

Concret, jurnalistul relatează că a fost invitat telefonic de Administraţia Prezidenţială să participe la dezbatere în calitatea de formator de opinie şi de reprezentant al Digi24, însă nu i s-a părut firesc ca invitaţia să fie nominală. În opinia lui CTP, invitaţiile trebuiau trimise la redacţii, iar redacţiile să decidă pe cine trimit.

Am fost sunat de Administraţia Prezidenţială, care mi-a spus de altfel, că sunt primul sunat şi invitat atât în calitate de formator de opinie cât şi de reprezentant al Digi24. Am spus doamnei în cauză că eu nu sunt angajat al Digi24, prin urmare nu pot, de capul meu, să reprezint postul. A insistat doamna: Acestea sunt calităţile în care vă invităm. [...] Am sunat conducerea postului Digi24 şi am comunicat: Iată ce vrea Cotroceniul. Conducerea a fost în primă instanţă de acord ca eu să reprezint Digi24, deşi nu sunt angajat.

Eu m-am gândit: nu e normală invitaţia asta nominală, dar zic or fi ăştia zgârciţi, vor să comaseze postul meu de formator de opinie cu cel de la Digi24. A avut loc a doua convorbire, în care mi s-au lămurit nişte lucruri. Acolo am văzut că e vorba de invitaţii nominale către alţi jurnalişti, către toţi jurnaliştii invitaţi şi că e un număr foarte restrâns, până în zece. Păi asta arăta ca o recepţie exclusivistă a preşedintelui Iohannis personal. Şi am spus: nu se poate aşa ceva, domnul preşedinte nu are dreptul să facă el selecţia jurnaliştilor. Ce înseamnă? Sunt jurnaliştii care îi plac domnului preşedinte, puţini, care îi plac şi care sunt invitaţi acolo. Eu nu vreau să mă număr printre jurnaliştii preferaţi de domnul Iohannis, cum nu vreau să mă număr printre jurnaliştii preferaţi de niciun politician. Prefer să fiu detestat de toţi.

Prin urmare, am comunicat Cotroceniului că nu voi veni la această dezbatere, dar dacă se schimbă datele, mi-am permis să ofer şi o sugestie, în sensul că nu la Cotroceni, nu la PNL în niciun caz, să se desfăşoare public într-o aulă universitară şi aşa s-a şi făcut. Dacă sunt invitaţii în alb trimise redacţiilor, aşa-i normal, să decidă ele pe cine trimit, nu domnul Iohannis, atunci eu pot să revin asupra hotărârii mele şi să particip. De atunci nu am mai primit niciun telefon.

Încă o precizare, invitaţiile – mi s-a spus – sunt nominale şi netransmisibile. Asta-i tot. Am comunicat, de asemenea, hotărârea mea conducerii postului şi a fost de acord. Acum, dacă se hotărăşte Cotroceniul sa mai invite pe altcineva, de pildă pe doamna Manolache de la Digi, asta e o chestiune care nu mă mai priveşte pe mine”, a declarat CTP.

Reamintim că preşedintele Iohannis a anunţat, în conferinţa de presă de miercuri, o dezbatere “aşezată” fără contracandidatul său de la PSD Viorica Dăncilă.

„Înţeleg perfect nevoia, dorinţa de a avea o dezbatere reală, aşezată cu candidaţii din turul doi. Cum nu accept însă această dezbatere cu doamna Dăncilă de la PSD, voi organiza eu, împreună cu echipa mea, o dezbatere aşezată săptămâna viitoare, marţi seara, o dezbatere la care vor fi invitaţi să dezbată, împreună cu mine, mandatul pe care l-am încheiat, planul meu pentru mandatul pe care sper să îl obţin în continuare. Voi invita politologi, formatori de opinie, jurnalişti. Va fi o discuţie deschisă, aşezată, care cu siguranţă va fi pe placul românilor. Detalii despre această dezbatere pe care o vom organiza veţi primi de la echipa mea de campanie”, a afirmat Iohannis.


Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a dat, luni, detalii privind dezbaterea programată la care va participa preşedintele Klaus Iohannis. Aceasta se va desfăşura marţi, începând de la ora 19.00, va fi organizată după model american, va dura până la ora 20:00 iar audienţa estimată va fi de peste şapte milioane de cetăţeni.


Evenimentul va fi găzduit de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), în data de 19 noiembrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, şi vor participa formatori de opinie, reprezentanţi ai mass-media şi politologi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne