Cum a ajuns serviciul secret german să spioneze obiective europene pentru NSA


 Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Captură Foto)

Potrivit revistei Spiegel, Serviciul german de informaţii externe (BND) a ascuns ani de zile faptul că NSA i-a cerut şi date legate de companii precum EADS, Eurocopter şi despre instituţii şi politicieni europeni, folosindu-se de cooperarea anti-teroristă cu Germania. Cancelaria lui Merkel încearcă acum să paseze vina exclusiv în cârcă BND, dar noi informaţii o pun în dificultate, arătând că ştia de nereguli. Angela Merkel, care poza în victimă a spionajului american în 2013, a devenit acum în mod ironic ţinta celor indignaţi de modul în care BND ”spionează” obiective germane şi europene pentru NSA.

După dezvăluirile făcute de Edward Snowden în 2013 în legătură cu activităţile sistematice ale NSA de stocare ilegală de munţi de date personale ale cetăţenilor germani şi de ascultare a telefonului lui Merkel, nu s-a luat practic nicio măsură. Potrivit lui Snowden, SUA avea o unitate specială, Special Collection Services, în ambasada sa din Berlin care se ocupa cu interceptarea convorbirilor din toate clădirile guvernamentale din capitala germană. Americanii au refuzat însă propunerea germană de a semna un acord de no-spy între aliaţi. În Parlamentul german funcţionează de atunci o comisie de anchetă a operaţiunilor NSA în Germania, dar problema a fost ascunsă sub preş de guvern, Merkel fiind unul dintre principalii susţinători ai accelerării controversatului TTIP între SUA şi Europa. Noul scandal aruncă însă în aer relaţia bilaterală, cât şi scena politică germană.

Potrivit informaţiilor prezentate de revista Spiegel, NSA a cerut Serviciului german de informaţii externe (BND) date care nu se încadrau în acordul semnat de SUA şi Germania în 2002 şi care nu aveau legătură cu siguranţa şi combatarea terorismului.

Americanii le-au solicitat nemţilor informaţii despre concerne europene de apărare, politicieni europeni, faptă ce se încadrează potrivit presei germane la spionaj industrial. Nu numai că au cerut aceste date filtrate, dar le-au şi obţinut de la oficialii BND, care se pare că le-au transmis toate datele cerute fără să raporteze către autoritatea de supraveghere, cancelaria, după ce au căutat pe baza selectorilor - numerele de telefon, adrese de e-mail şi IP-uri - în baza lor de date. Cel puţin aceasta este varianta pe care a susţinut-o Angela Merkel iniţial, atunci când a acuzat prin purtătorul ei de cuvânt ”deficienţe organizatorice şi tehnice mari” la BND, încercând să arunce toată vina asupra serviciului de informaţii.

Potrivit ziarului ”Bild am Sonntag”, lucrurile nu stau însă chiar aşa, iar BND ar fi informat cancelaria prin două rapoarte, din 2008 şi 2010, că NSA se foloseşte de cooperarea cu Germania pentru a conduce operaţiuni de spionaj industrial direcţionat către firme europene precum EADS şi Eurocopter şi pentru a spiona Comisia europeană şi autorităţi franceze. Este greu de explicat de ce cancelaria n-a făcut nimic pentru a supraveghea ce extrage NSA din băncile de date ale BND, dacă avea informaţii încă din 2008 despre aceste nereguli. Mai ales că Angela Merkel era cea care făcea declaraţia indignată potrivit căreia ”spionatul între prieteni este inacceptabil” în momentul dezvăluirilor lui Snowden.

Scandal politic major

Germania este o societate sensibilă la protecţia datelor, iar un astfel de scandal cu serviciul de informaţii german lucrând netransparent pentru NSA poate avea consecinţe politice majore. Aşa se explică şi atacurile dure ale SPD la adresa modului în care cancelaria a gestionat relaţia cu serviciile secrete. Şeful fracţiunii SPD din Bundestag Thomas Oppermann s-a declarat ”îngrozit de nivelul de dezorganizare din serviciul secret”, afirmând că ”în BND există zone în care funcţionează o lege proprie”. Şi secretarul general al social-democraţilor Yasmin Fahimi a susţinut că trebuie să existe consecinţe (în sens de demisii n.r) deoarece ”dacă acuzaţiile acestea grave se dovedesc adevărate, înseamnă că supravegherea serviciului de către cancelaria federală a eşuat lamentabil”.

Opoziţia formată din Verzi şi Die Linke, a cerut deja demisia directorului BND, Gerhard Schindler, considerat principalul responsabil. Pe bună dreptate, acesta are o problemă mare – fie că n-a ştiut ce fac subordonaţii săi care acţionau fără control sau că nu a transmis toate informaţiile supraveghetorilor din cancelarie.

Deocamdată comisia specială de anchetă a activităţilor NSA în Germania cere imperativ cancelariei să-i prezinte selectorii trimişi de SUA pentru a vedea ce au urmărit să afle americanii. Paradoxal însă guvernul german trebuie să primească aprobarea Washingtonului pentru a-i putea trimite listele. Merită amintit că tot comisia specială a fost cea care a cerut verificarea informaţiilor predate de BND către NSA, ceea ce a dus la identificarea a nu mai puţin de 40.000 de selectori ai NSA care n-aveau legătură cu acordul încheiat între SUA şi Germania.

Este greu de explicat de ce cancelaria n-a făcut nimic pentru a supraveghea ce extrage NSA din băncile de date ale BND, dacă avea informaţii încă din 2008 despre aceste nereguli. Mai ales că Angela Merkel era cea care făcea declaraţia indignată potrivit căreia ”spionatul între prieteni este inacceptabil” în momentul dezvăluirilor lui Snowden.

Reacţia lui Merkel

În obişnuitul stil reactiv, Merkel a aşteptat să vadă cum evoluează lucrurile şi apoi a ieşit cu declaraţia seacă şi prudentă că este nevoie de o ”investigaţie completă” care să clarifice lucrurile. Cancelarul german vrea să arate că nu are nimic de ascuns, deşi este într-o poziţie defensivă incomodă. La cum arată lucrurile în prezent, şi cancelaria şi serviciul federal de informaţii externe sunt vinovaţi pentru că n-au acţionat pentru eliminarea deficienţelor decât în momentul în care au fost obligaţi de comisia specială.

În prezent, scandalul ia proporţii, iar Angela Merkel nu mai poate ţine lucrurile în frâu. Deja chiar şi membri ai propriului partid, CDU, îi cer să pună la dispoziţia comisiei de anchetă selectorii pentru a vedea ce căutau americanii. Şeful serviciului secret, cât şi foşti responsabili pentru controlul serviciilor secrete din cancelarie, precum actualul ministru de Interne Thomas de Maizière, vor fi chemaţi la audieri săptămâna aceasta, fiind suspectaţi de neglijenţă sau ascundere de informaţii. SPD îi cere deja demisia omului de încredere a lui Merkel care deşi avea informaţii despre neregulile din cooperarea NSA-BND, nu ar fi luat nicio măsură. Mai mult, opoziţia formată din Verzi şi Die Linke ameninţă să acţioneze guvernul în justiţie pentru trădare dacă acesta nu pune la dispoziţia comisiei informaţiile cerute.

Mai mult, şi Procuratura federală a deschis o anchetă privind suspiciunile de spionaj economic, iar concernul Airbus a declarat că va demara o acţiune în justiţie cu aceeaşi acuzaţie. Angela Merkel, care poza în victimă a spionajului american în 2013, a devenit acum în mod ironic ţinta celor indignaţi de modul cum BND ”spionează” obiective germane şi europene pentru NSA. Mare ironie.

Citiţi şi: Telefonul lui Merkel şi rupturile în relaţia SUA-Germania

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii