Cum a obţinut bani clanul Clinton datorită relaţiilor cu Huawei

Bill şi Hillary Clinton.
Bill şi Hillary Clinton. (Justin Sullivan/Getty Images)

Când directorul financiar al Huawei Technologies, Meng Wanzhou, a fost arestată în 1 decembrie 2018 în Canada pe baza unei cereri de extrădare a SUA, mass media americană a descris în detaliu cum gigantul chinez în telecomunicaţii aparent a conspirat să evite sancţiunile impuse de Washington asupra Iranului.

Huawei a fost implicată mult timp în susţinerea statelor teroriste şi aparent a urmărit să ocolească sancţiunile SUA. Meng este fiica fondatorului Huawei, Ren Zhengfei.

După ce a ieşit la iveală complicitatea Huawei cu Iranul, este momentul să observăm relaţia apropiată a familiei Clinton cu Huawei, potrivit unui articol publicat de WesternJournal.com. Când această legătura a fost expusă pentru prima dată în urmă cu peste un deceniu, părea să fie vorba de un alt acord dubios încheiat de Clintoni. Dar acum, devine clar faptul că Huawei a avut un rol central în eforturile iranienilor de a ocoli în primul rând sancţiunile ONU şi apoi cele impuse de americani.

Huawei a fost mult timp un factor ostil implicat în subminarea politicii externe a Statelor Unite şi compania a avut o legătură îndelungată cu familia Clinton.

Legăturile dintre Huawei şi clanul Clinton au început atunci când Terry McAuliffe, guvernator al statului american Virginia între 2014-2018 şi om de bază în strângerea de fonduri pentru Clintoni, a cumpărat compania auto chineză GreenTech Automotive şi a mutat-o în SUA cu speranţa că va produce automobile electrice.

McAuliffe a ajutat Huawei să investească în GreenTech prin intermediul companiei financiare Gulf Coast Funds Management, condusă de fratele lui Hillary Clinton, Tony Rodham. Gulf Coast a acceptat să ajute Huawei să obţină vize pentru directorii săi de top pe baza programului EB-5, care acordă vize celor care investesc cel puţin 500.000 de dolari în crearea de locuri de muncă în SUA.

Agenţii federali au respins deja Huawei din cauza legăturilor sale cu armata chineză.

De asemenea, Huawei a comis numeroase ticăloşii. Gigantul chinez l-a ajutat pe Saddam Hussein să instaleze cabluri de fibră optică, încălcând sancţiunile americane aplicate în acest sens.

De asemenea, compania chineză a ajutat talibanii să instaleze un sistem de telefonie în Kabul, Afganistan.

Huawei a furat materiale care aparţineau companiei hi-tech americane Cisco Systems. Aceste materiale au ajuns în mâinile chinezilor.

În 2013, Huawei a încercat să vândă Iranului echipamente de telecomunicaţii produse de Hewlett-Packard, sfidând sancţiunile aplicate împotriva regimului din Teheran. Şi, până acum câteva săptămâni, compania de bază a partenerului iranian de afaceri al Huawei a fost parţial deţinută de Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului, care joacă un rol cheie în programul de rachete şi arme nucleare al Teheranului.

Potrivit publicaţiei South China Morning Post, măsurile luate de SUA împotriva Huawei vor afecta în mod grav sau chiar ar putea paraliza compania chineză. Dintre cei 92 de furnizori majori ai Huawei, 33 sunt corporaţii americane, inclusiv producătorii de cipuri Intel, Qualcomm, Broadcom, Marvell şi Micro. Dacă Washingtonul interzice acum acestor companii să vândă produse companiei Huawei, gigantul chinez în telecomunicaţii va avea dificultăţi în a supravieţui”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii