Cum alegem corect bananele

Cum alegem corect bananele
Cum alegem corect bananele (Facebook)

Bananele se numără printre cele mai îndrăgite fructe din lume, graţie gustului dulce şi aromei specifice, însă dincolo de savoarea oferită de fructul exotic se ascund o mulţime de beneficii importante pentru sănătate. Dar este bine să ştiţi să faceţi şi alegerea corectă a unui fruct sănătos.

Pentru acesta, trecem mai întâi uşor în revistă etapele de maturizare ale bananei.

Cum alegem corect bananele. Etapele maturizării bananei

Banana îşi schimbă culoarea pe parcursul coacerii ei, astfel arătându-şi maturitatea pentru ochiul uman. Există 7 stadii de maturitate, fiecare dând fructului o culoare diferită. Primul stadiul este acela când sunt culese din arbore, având culoarea verde închis, apoi în etapa în care se începe transportarea lor, de regulă cu vaporul, sunt verde deschis, pentru ca atunci când ajung la destinaţie să-şi păstreze încă tenta verde, considerată etapa a treia a coacerii fructului.

În mod normal atunci când capătă culoarea galbenă, sunt puse în vânzare, însă în zilele noastre, bananele sunt supuse coacerii forţate.

În etapa a 5-a, banana capătă culoarea galbenă cu pete verzi, foarte apreciată de cei cărora le place banana nu foarte dulce.

Atunci când este galben complet, ea devine mai bine digerabilă deoarece amidonul său se transformă în zahăr. Când devine tigrată (cu pete brune), trebuie consumată repede după cumpărare. În această etapă banana este cea mai dulce şi mai parfumată, dar şi cea mai sănătoasă.

Cum alegem corect bananele. Fructele coapte sunt cele mai sănătoase

Cei mai mulţi dintre noi evită să cumpere banane pline de pete maronii, extrem de coapte, în favoarea celor arătoase, cu coaja galbenă. Totuşi, este bine de ştiut că tocmai bananele nu foarte aspectuoase sunt şi cele mai sănătoase, pentru că anumite substanţe active se găsesc numai în fructele ajunse la maturitate.

Ca să evitaţi riscul de a fi trecut printr-un proces de coacere forţat, cumpăraţi bananele verzi şi lăsaţi-le în cămară să se coacă. Este varianta ideală.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură