Cum alegeţi factorul de protecţie solară UV

Cum alegeţi factorul de protecţie UV
Cum alegeţi factorul de protecţie UV (Facebook)

Factorul de protecţie solară (UV) reprezintă cantitatea de radiaţie solară pe care pielea o poate recepţiona până în momentul în care începe să se înroşească, comparând situaţiile dintre pielea protejată şi cea neprotejată de radiaţiile solare. Ca să înţelegeţi mai bine, dacă fără protecţie pielea dvs. începe să se înroşească, după 2 minute de expunere la soare, prin aplicarea unei creme cu FPS 15 puteţi sta la soare de 15 ori mai mult, respectiv 30 de minute, iar dacă aplicaţi o cremă de protecţie cu SPF 60 puteţi sta 2 ore, la soare până se înroşeşte pielea. SPF-ul este un indicator specific fiecărei persoane şi e determinat de o serie de factori precum sursa de lumină (spectru, intensitate), cantitatea aplicată, reacţia pielii, etc.

Cum alegeţi factorul de protecţie UV. Legătura dintre tipul de piele şi factorul de protecţie solară

Pentru a şti să alegeţi produsele cu factorul de protecţie potrivit pentru dumneavoastră, ar trebuie ca prima dată să determinaţi fototipul (tipul de piele) pe care îl aveţi. Există 6 fototipuri, clasate de la pielea cea mai albă până la cea mai închisă.

Fototipul I, cei cu tipul de piele foarte deschisă, cu pete de roşeaţă, păr blond sau roşu, este cel mai vulnerabil la radiaţiile solare, nu se bronzează şi suferă mereu arsuri. Factorul de protecţie solară (FPS) recomandat este 50.

Fototipul II, tipul de piele foarte deschisă, cu pete roşii ce apar la soare/ păr blond sau şaten, la fel se bronzează greu şi deseori suferă de arsuri. FPS recomandat: 40.

Fototipul III, cei cu pielea deschisă, cu păr blond sau şaten, se bronzează progresiv şi suferă uneori arsuri. FPS recomandat: în primele zile de expunere la soare se folosesc produse cu FPS 30 şi apoi 20.

Cei cu pielea mată, păr şaten sau brun, adică fototipul IV, se bronzează bine şi persoanele cu o astfel de piele suferă rareori arsuri solare. FPS recomandat: în primele zile produse cu FPS 20 şi apoi 12.

Fototipul V, tipul de piele de culoarea închisă, se bronzează uşor şi suferă foarte rar arsuri. FPS recomandat: 10-15.

Persoanele cu pielea neagră (fototipul VI) nu au probleme niciodată cu arsurile solare. Ei sunt cei mai fericiţi, fără griji pentru expunerea îndelungată la soare, însă se recomandă folosirea unei FPA 10.

Cum alegeţi factorul de protecţie UV. Locul de unde cumpăraţi loţiunea

Cumpăraţi loţiunile de protecţie solară din farmacii sau din magazine specializate cu astfel de produse. Numai aşa aveţi siguranţa că ele sunt eficiente şi că respectă toate regulile şi normele specifice.

Când cumpăraţi din spaţii avizate există siguranţa că produsul nu este expirat, nu este alterat şi este eficient. În plus, farmacistele sau vânzătoarele vă pot ajuta să alegeţi o loţiune atunci când nu ştiţi exact ce vi se potriveşte. Ele sunt învăţate şi instruite în privinţa utilizării lor şi vă pot răspunde la cele mai diverse întrebări.

Cum alegeţi factorul de protecţie UV. Protecţie cu spectru larg

Asiguraţi-vă că loţiunea sau crema este etichetată cu "spectru larg". Este foarte important, deoarece razele ultraviolete se împart în 2 categorii: UVA şi UVB. Produsele cu spectru larg asigură protecţia împotriva ambelor tipuri de ultraviolete.

Cum alegeţi factorul de protecţie UV. Fără parfumuri şi parabeni

Alegeţi produse care nu conţin substanţe chimice periculoase. Printre acestea se numără parfumurile şi parabenii. Pot cauza apariţia unor probleme la nivelul pielii: eczeme, dermatite, alergii şi alte boli de piele. Unele produse sunt chiar hipoalergenice, iar informaţia aceasta este trecută pe eticheta lor. Dacă ştiţi că sunteţi o persoană sensibilă la alergii, atunci alegeţi produse special concepute pentru acest tip de piele.

Cum alegeţi factorul de protecţie UV. Produse rezistente la apă

O altă informaţie şi calitate utilă pe care trebuie să o regăsiţi pe eticheta cremelor pentru plajă este rezistenţa la apă. Acest lucru înseamnă că protecţia continuă şi după ce intraţi în apă. Chiar şi aşa, medicii recomandă să aplicaţi un nou strat de loţiune la fiecare 2 ore.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.