Cum ar putea fi calculat timbrul de mediu

Masini de lux
Masini de lux (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Modul de calcul al timbrului de mediu ar putea fi diferit pentru maşinile pe benzină faţă de cele pe motorină, care sunt mai poluante decât primele. Anunţul a fost făcut joi de ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a precizat că proiectul referitor la timbru este "în faza finală de analiză".

La realizarea proiectului, vor fi avute în vedere opiniile producătorilor şi importatorilor de autoturisme, precum şi părerile unor persoane juridice şi fizice.

"Faţă de ceea ce am prezentat pe site-ul Ministerului Mediului ca propunere, în momentul de faţă luăm în calcul o formulă de calcul separată pentru motoarele care utilizează benzină şi pentru cele care utilizează motorină, dat fiind faptul că motoarele diesel au un plus de particule care poluează", a declarat Plumb.

Ministrul nu a oferit amănunte despre noua modalitate de calcul avută în vedere de autorităţi.

Noua formulă de calcul duce la o creştere, în medie, de 10% a taxei pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi la o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Suma va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro, în timp ce pentru maşini Euro 5 rămâne la fel şi pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice nu se va plăti nimic.