Cum au apărat aleşii animalele sălbatice de chinul de la circ?

Animale la circ
Animale la circ (Facebook)

Propunerea legislativă a deputatului Remus Cernea, discutată în Senat miercuri, 4 martie 2015, privind interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri a stârnit dezbateri aprinse în plenul Senatului. Cernea a explicat, în susţinerea proiectului său, că animalele utilizate în circuri sunt “chinuite, torturate şi înfometate”, iar dresajul lor se realizează cu ajutorul şocurilor electrice şi al pedepselor aplicate corporal.

„Nivelul de civilizaţie al unei societăţi se măsoară şi prin modul în care civilizaţia tratează animalele.” este citatul din Mahatma Gandhi cu care deputatul şi-a început expunerea de motive.

„Această propunere ar reprezenta un pas moral înainte, important pentru societatea românească. La circuri, animalele sălbatice sunt chinuite, torturate, de multe ori sunt învăţate prin înfometare, se folosesc şocuri electrice sau chiar bătaia pentru a le forţa să înveţe acele trucuri despre care se presupune că i-ar amuza pe oameni. Nu ne poate amuza suferinţa acestor animale. Până şi copiii înţeleg că un animal chinuit la circ este un animal care suferă. Mii de părinţi şi mii de copii vă vor iubi dacă veţi lua această decizie înţeleaptă. La circuri stau închise în cuşti, transportul acestora se face în condiţii improprii. Este o întreagă suferinţă pe care o îndură animalele”, sunt argumentele cu care a încercat Remus Cernea să-şi convingă colegii să dea un vot favorabil proiectului său.

Deputatul Remus Cernea s-a plâns de deplorabila atitudinea a celor de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară.“ Voi înainta o plângere oficială acestei instituţii cu privire la modul incorect, neprofesionist şi permanent neconstructiv în care s-au comportat reprezentanţii acesteia la dezbaterile din comisiile şi din plenul Senatului. Mulţi senatori au fost deschişi faţă de proiect şi au solicitat clarificări din partea A.N.S.V. pentru a îmbunătăţi proiectul şi vota în sprijinul lui, iar reprezentanţii A.N.S.V. au fost aproape permanent sursa de confuzie şi de descurajare a oricărei încercări de a lua o decizie corectă şi înţeleaptă.”

Totodată, Cernea a ţinut să atragă atenţia că printre animalele sălbatice folosite în circuri sunt şi exemplare de specii aflate pe cale de dispariţie: “Este vorba lei, elefanţi, tigri, de specii care sunt ameninţate sau chiar riscă să dispară în următoarele decenii. Tigri în libertate mai sunt doar 3.600, iar utilizarea lor la circuri menţine o întreagă afacere, o reţea de capturare a tigrilor din sălbăticie, de uciderea lor uneori pentru astfel de scopuri”.

Deşi Guvernul nu susţine această iniţiativă şi crede că ar trebui reformulat, senatorii au sărit în apărarea animalelor.

Senatorul P.N.L. Dumitru Oprea a citat dintr-un proverb african, adaptându-l la situaţia din Senat.

„Înlocuiesc doar un cuvânt dintr-un proverb african, ei folosesc o trimitere la istorici, eu am să-i înlocuiesc cu legiuitori. Până când leii nu vor avea şi ei legiuitorii lor, istoria legislaţiei Senatului va fi numai în favoarea vânătorilor”, a declarat Oprea.

În replică, liderul grupului senatorilor P.S.D., Ilie Sârbu, a afirmat: „Domnule vicelider, vă provoc. Dacă tot aţi vorbit de lei, eu fiind şi vânător, o să vă spun că leul, cât e el de rege al junglei şi cât e el de puternic, are frică de un singur animal. Ştiţi care e? Hiena”.

Liberalul Sebastian Grapă a ţinut să puncteze, în luarea sa de poziţie, că senatorii ar trebui să acorde o şansă. „Pe mine mă depăşesc aceste discuţii – cine, de cine are frică. Eu, personal, am frică doar de nevastă-mea. Din punctul meu de vedere, singura specie care ar trebui să producă în circuri este homo sapiens. Hai să acordăm o şansă acestui proiect de lege”, a spus Grapă.

Şi colegul său de partid, Octavian Motoc, a afirmat că este nefiresc ca senatorii să se opună adoptării acestei iniţiative legislative. „Răspund în mod pozitiv acestei iniţiative legislative. Este nefiresc să ne opunem unei asemenea iniţiative legislative în acest secol, când vedem că în fiecare an dispar noi specii de animale. Pe de altă parte, circul reprezintă o formă de satisfacere a capriciilor şi curiozităţii noastre, a celor care de multe ori ne îndepărtăm de natură şi preferăm să aducem părţi de natură cât mai aproape de noi, în lumea tumultoasă a oraşelor, dar este nefiresc ca pentru asta să chinuim animalele. Ceea ce se întâmplă în circuri şi în procesul de dresaj este un chin, recunoscut chiar de dresori”, a spus Octavian Motoc şi a ţinut să adauge că foarte multe ţări au adoptat deja legi asemănătoare propunerii deputatului Remus Cernea şi a solicitat retrimirea actului normativ către Comisiile de specialitate pentru îmbunătăţiri, însă propunerea sa a întrunit doar 25 de voturi pentru.

La rândul său, senatorul P.C. Cristiana Anghel a făcut un apel către colegii săi pentru a adopta actul normativ, afirmând că România ar trebui să intre în rândul ţărilor civilizate în ceea ce priveşte problema animalelor sălbatice din circuri.

„Ce am zice noi dacă am fi închişi într-o cuşcă şi am fi ţinuţi acolo toată viaţa şi am primi de mâncare doar după cele 8-10 beţe şi după ce facem frumos, exact cum vrea cel care are cheia de la cuşcă? Aţi văzut cum sunt dresate animalele pentru circ? Cum sunt chinuite? Este şi o problemă şi de educaţie a copiilor. Când îi ducem la circ, îi învăţăm că e bine să se bucure de răul altuia, de suferinţa unui alt suflet”, a argumentat ea.

Pe de altă parte, au fost şi voci care au avut şi contraargumente. În opinia senatorului P.S.D., Georgică Severin, programele de la circ reprezintă o bucurie pentru copii şi nu ar trebui interzise.

”Nu pot să nu mă gândesc şi la bucuria copiilor din provincie, unde nu există grădini zoologice. Când vine circul, se duc toţi copiii din orăşelul respectiv să vadă elefantul sau elefanţii, se duc la cuşca leului şi se bucură că au apucat şi ei să vadă un animal pe viu, pe care îl ştiau doar de la televizor. Această bucurie a copiilor nu cred că trebuie s-o răpim pentru că, în fond, de câte animale sălbatice vorbim în România? Eu înţeleg că vrem să fim foarte ecologişti, foarte în trend. Dar sunt nişte bucurii cu care am crescut şi noi şi nu cred că ar trebui să le interzicem”, a spus Severin.

La rândul lui, Remus Cernea i-a replicat faptul că astfel de bucurii nu trebuie întreţinute.

”Nu cred că trebuie să menţinem acele tipuri de bucurii care au în spate o mare de suferinţă. Mulţi copii înţeleg că animalele sunt chinuite”, a răspuns el.

Propunerea de lege iniţiată de Remus Cernea modifică articolele 17 şi 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, în sensul de a interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri.

Astfel, articolul 17 este completat astfel: “Este interzisă folosirea animalelor sălbatice, fie ele capturate din natură, fie născute în captivitate, în spectacole de circ şi în orice alt tip de spectacol ori expoziţie”.

De asemenea, propunerea de lege prevede că animalele sălbatice aflate în responsabilitatea unor instituţii publice vor fi relocate prin grija acestora în rezervaţii ori sanctuare, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a legii.

În final, proiectul de lege a fost respins de Senat, cu 71 de voturi ”împotrivă”, în favoarea acesteia votând 41 de senatori, iar trei s-au abţinut la vot, însă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor. De altfel, majoritatea senatorilor au dat speranţe iniţiativei legislative pentru a fi adoptată de forul decizional, după anumite amendamente.

La dezbaterile pe acest proiect de lege, în plen au fost prezenţi maxim 40 de senatori, din totalul de 168.

Propunerea legislativă a deputatului Remus Cernea privind interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri o puteţi găsi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori, pe Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne