Cum au pus deputaţii la cale "Mica graţiere" care-i va salva inclusiv pe criminali de pedeapsa dată de instanţă

O pată de mucegai în celula în care îşi execută pedeapsa poate aduce unui deţinut o scădere a sentinţei cu o cincime. Prevederea apare în Legea privind recursul compensatoriu care a intrat în vigoare în această săptămână.
Un detinut schiteaza semnul victoriei printre gratiile unei inchisori.
Un detinut schiteaza semnul victoriei printre gratiile unei inchisori. (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

O modificare discretă realizată de deputaţii PSD, ALDE şi UDMR din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi la un proiect de lege a făcut ca toţi deţinuţii din România să aibă posibilitatea să beneficieze de zile libere ca urmare a condiţiilor din penitenciare, relatează Adevărul.

Detaliile apar în procesul legislativ al Legii 169/2017 privind recursul compensatoriu şi în baza căreia mii de deţinuţi urmează să fie eliberaţi în zilele următoare. Joi seară, 529 de deţinuţi au ieşit din închisori iar alţi 3.349 au dobândit vocaţie pentru liberare condiţionată.

Practic, deputaţii PSD, ALDE şi UDMR din Comisia juridică au înlocuit sintagma "în cazul executării pedepsei într-un spaţiu necorespunzător", cu "în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare".

În plus, au fost dublate numărul zilelor compensate: un deţinut închis în "condiţii necorespunzătoare" timp de 30 de zile avea un beneficiu de 6 zile. În forma propusă iniţial, un deţinut închis în "într-un spaţiu necorespunzător" timp de 30 de zile avea un beneficiu de 3 zile. Forma care a fost schimbată apărea în proiectul de lege iniţiat de Guvernul condus de Sorin Grindeanu şi în varianta adoptată de Senat.

Tot atunci, deputaţii PSD, ALDE şi UDMR au stabilit şi care sunt "condiţiile necorespunzătoare" din penitenciare.

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.