Cum beau câinii apă [Video]

(photos.com)

Material video în limba engleză pe pagina originală a Epoch Times România.

Câinii beau apă cu limba, desigur, dar datorită unui nou studiu, acum s-a descoperit că produc o acceleraţie de până la 8 ori mai mare decât cea a gravitaţiei.

Sungwhan Jung, împreună cu câţiva colegi de la Virginia Tech, unul dintre cele mai importante centre de cercetare din Statele Unite, a efectuat în ultimele luni un studiu interesant, acela de a înţelege mai bine cum beau câinii apă din castron cu limba lor puternică şi umedă.

Studiul, prezentat în luna noiembrie a anului trecut la o reuniune privind dinamica fluidelor organizată de către American Physical Society, a permis să se descopere cum câinii de talie mai mare ajung să-şi retragă limba, după ce au scufundat-o în apă, cu o acceleraţie de opt ori (8 g) mai mare decât cea a forţei de gravitaţie. Limbile câinilor de talie mijlocie revin cu o acceleraţie egală cu aproximativ 4 g, iar cele ale pisicilor de 1-2 g (în funcţie de mărimea lor).

Descoperirea a fost posibilă observând mişcarea cu încetinitorul a limbii câinilor în timp ce beau apă. Cercetătorii au înregistrat imaginile a 19 câini de diferite rase şi mărimi, folosind camere video pentru filmare cu încetinitorul, slow-motion, (deci cu un număr superior de cadre pe secundă în comparaţie cu camerele video obişnuite). Vizionând filmul au observat că, după ce zbat limba pe suprafaţa apei, sau a laptelui în cazul pisicilor, îndoaie înapoi vârful limbii şi apoi o retrag foarte repede. Mişcarea rapidă formează o coloană mică de apă care ajunge în gura câinelui (sau a pisicii).

Aşa cum a explicat James Gorman în New York Times, cercetătorii au repetat în laborator condiţiile observate, folosind în locul limbii câinilor unele tuburi de diferite dimensiuni. Cu cât este mai largă suprafaţa care vine în contact cu apa, cu atât mai mare este cantitatea de lichid care este ridicată atunci când aceasta este retrasă în sus - acest lucru fiind observat cu încetinitorul.

Dr. Sungwhan Jung, Jake Socha şi Sean Gart de la Virginia Tech au mai efectuat în trecut experimente similare, dar s-au concentrat mai ales pe modul în care beau pisicile. Multe animale, cum ar fi câinii şi pisicile, nu pot suge un lichid, aşa cum facem noi, de exemplu, şi acest lucru pentru un motiv destul de banal: ei nu-şi pot mişca obrajii spre interiorul gurii.

Cercetătorii recunosc că, pentru moment, nu îşi imaginează prea multe aplicaţii practice pentru descoperirea lor, în schimb, aceasta ajută să se înţeleagă mai bine modul în care animalele pe care le avem cel mai frecvent în jurul nostru îşi potolesc setea.