Cum ne menţinem un bun sistem imunitar?

Piata Badea Cartan din Timisoara.
Piata Badea Cartan din Timisoara. (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)

Medicii ne recomandă să avem o mai mare grijă de sistemul nostru imunitar, acordându-ne câteva sfaturi accesibile pentru a ne face mai puternici. Unele dintre aceste sfaturi sunt:

Mişcaţi-vă măcar 20-30 de minute zilnic!. Mergi pe jos sau mergi la sală- exerciţiile fizice determină anticorpii şi celulele albe să circule mai repede şi favorizează eficienţa hormonilor care trimit semnale de avertizare la apariţia unor infecţii. Atenţie, însă! Sportul în exces are exact efectul invers şi poate afecta rezistenţa sistemului imunitar.

Nici o zi fără fructe şi legume! Orice fructe şi legume sunt benefice când sunt consumate proaspete. Fă-ţi un meniu care să cuprindă cartofi dulci, morcovi, ardei graşi, papaya, broccoli, precum şi citrice.

- Consumă proteine la fiecare masă. Există multe feluri de mâncare bogate în proteine, care conţin nutrienţi ce întăresc imunitatea. Anticorpii care ajută la distrugerea bacteriilor sunt formaţi anume din proteine. Astfel, e recomandat să mănânci carne de vită, de porc, soia, fasole şi fructe de mare. E bine ca măcar dimineaţa să însoţeşti micul dejun cu un pumn de nuci, pentru că au proteine şi magneziu.

Găteşte cu ulei de măsline! Uleiul de măsline conţine grăsimi sănătoase, care acţionează ca lubrifiant pentru celule. Ele îmbunătăţesc flexibilitatea şi modul în care relaţionează celulele. Ai grijă, însă, să nu consumi prea multe grăsimi de tipul omega-6, pentru că acestea, consumate în exces, nu sunt benefice pentru imunitate.