Cum să citeşti corect limbajul corpului în aproape orice situaţie

Probabil că deja ai auzit până acum că limbajul corpului reprezintă 55% din comunicare, însă observarea acestor indicii nu se poate face într-un mod superficial.
limbajul corpului
limbajul corpului (limbajul corpului)

Acelaşi gest poate însemna lucruri diferite în funcţie de context. În acest articol vom lua în considerare 3 situaţii destul de des întâlnite, în care indiciile nonverbale sunt deosebit de importante: identificarea minciunilor, mersul la întâlnire şi un interviu. Apoi vom explica cum poate fi interpretat limbajul corpului cu o precizie mai bună, astfel încât să poţi citi printre rânduri când vorbele unei persoane nu transmit în mod deschis modul în care aceasta se simte cu adevărat.

Minţim destul de des. Unii o numesc "a omite să spui unele detalii". Când avem o conversaţie cu un străin, cele mai mari şanse de a minţi sunt în primele 10 minute. Câteodată vom minţi mai mult de o dată în acea perioadă de timp. Ar putea să nu fie lucruri mari sau importante, însă tot o facem. Cu toţii luăm parte la acest joc din când în când pentru că ne ajută să evităm conflicte, însă de cele mai multe ori ne prinde mai bine să ştim adevărul. Deşi cuvintele pe care le folosim pot fi manipulative, corpul nostru nu se pricepe să mintă.

Aici intră în acţiune capacitatea de a citi limbajul corpului şi a şti cum să-l foloseşti în mod eficient, lucruri ce se pot dovedi a fi foarte folositoare când comunici cu ceilalţi.

Mai întâi, să o luăm cu începutul.

Bazele limbajului corpului

Când citeşti limbajul corpului cuiva, scopul principal este de a-ţi da seama dacă cineva este sau nu confortabil în situaţia în care se afla în acel moment. După acest prim pas, urmează procesul prin care foloseşti contextul, şi alte indicii în identificarea cărora vom întra puţin mai târziu, pentru a-ţi da seama de lucruri specifice. Sunt multe modalităţi prin care o persoană îţi poate comunica nivelul său de confort, însă mai jos le găseşti pe cele mai întâlnite dintre ele.

Este considerat limbaj pozitiv al corpului când cineva:

- se apropie sau se înclină către tine;

- este relaxat;

- menţine contactul vizual pentru perioade lungi de timp;

- se uită în jos şi în altă parte din timiditate;

- zâmbeşte în mod autentic.

Este considerat limbaj negativ al corpului când cineva:

- se îndepărtează sau se înclină în direcţia opusă ţie;

- nu face raport cu tine sau îl rupe (tu stai cu braţele şi picioarele deschise iar cealaltă persoană cu ele încrucişate);

- se uită în altă parte;

- are picioarele îndreptate în direcţia opusă ţie sau către o ieşire;

- îşi freacă/scărpina nasul, ochii sau ceafa.

Un singur indiciu poate să însemne mai multe lucruri. De exemplu, braţele încrucişate pică în categoria limbajului negativ al corpului şi acest gest poate sugera că unei persoane îi este frig, este închisă în sine sau frustrată. Poate chiar indica că persoana a mâncat prea mult. Tocmai de aceea, este important să fii atent la mai multe detalii comportamentale, pentru că unul singur te poate induce în eroare.

În timp ce te ajută să-ţi dai seama de nivelul de confort al cuiva, pentru a înţelege cu adevărat motivele ascunse, trebuie să te uiţi mai atent. Asta înseamnă să fii atent şi la alte detalii, împreună cu contextul în care acestea au loc. În timp ce luăm ca exemplu situaţii specifice, vom vedea modul în care aceste detalii lucrează împreună pentru a ne ajuta să scoatem la iveală adevărul din spatele situaţiei.

Descoperă dacă minte sau spune adevărul

Unul dintre cele mai importante avantaje pe care le dobândeşti când înveţi să citeşti bine limbajul corpului, este capacitatea de a-ţi da sema cu o acurateţe destul de bună când cineva te minte. Intuiţia nu va fi niciodată 100% precisă, însă cu puţină practică poţi deveni mai conştient şi să-ţi dai seama când cineva nu crede ceea ce spune.

Este foarte important identifici tipul de minciună pe care o observi. Tehnica ce urmează să o discutăm în această secţiune te ajută să detectezi minciunile gogonate, acelea pe care oamenii le spun atunci când nu se simt confortabil sau le este teamă de adevăr. Aceste abilităţi nu te vor ajuta mai deloc dacă vrei să detectezi minciunile mici, cauzate de omisiune, sau ceea ce oamenii fac foarte des: exagerează. Aceste tipuri de minciuni sunt destul de greu de detectat şi este important să ţii minte că, indiferent de tipul de neadevăr, niciodată nu vei şti cu siguranţă.

Poţi, totuşi, să observi semne des întâlnite, astfel încât să ştii când merită să fii suspicios în legătură cu ceea ce spune o persoană.

Pamela Meyer, autoarea cărţii Liespotting, a făcut cercetări asupra modului în care minţim, pentru a-şi da seama de tiparele comune de comportament pe care le avem în limbajul corpului. A descoperit că, persoanele care mint au de cele mai multe ori acelaşi comportament pe care-l are orice persoană care nu se simte confortabil, însă cu câteva caracteristici în plus.

Zâmbetul fals

Când mint, oamenii nu se descurcă să zâmbească în mod autentic. De fapt, se spune că este imposibil să te prefaci că zâmbeşti autentic. Acesta este motivul pentru care mulţi dintre noi ajungem să avem fotografii de familie cam ciudate. Poate că avem impresia că arătăm ca şi cum am zâmbi, însă pentru aproape toată lumea, se vede că nu este autentic. Asta pentru ca un zâmbet se vede în ochi, sau, în mod specific, în ridurile din jurul lor.

Se văd câteva încreţituri ce seamănă cu picioarele unei ciori atunci când zâmbeşti autentic, pentru că zâmbetul îţi va împinge în sus obrajii, ceea ce face ca pielea să se adune lângă ochi. Este destul de dificil să mimezi acest gest. Ai nevoie să simţi ceva din familia emoţiilor fericite în acelaşi timp pentru că acest gest să se vadă astfel. Când nu te simţi confortabil, acest lucru este aproape imposibil. Tocmai de aceea, un zâmbet care nu-i autentic te poate ajuta să-ţi dai seama când cealaltă persoană tocmai te minte cu ceva.

Partea de sus a corpului este rigidă în mişcări şi există prea mult contact vizual

De obicei mincinoşii încearcă să compenseze atunci când nu spun adevărul şi vor încerca să rămână nemişcaţi, în timp ce menţin contactul vizual. Acesta lucru va da naştere unui contact vizual atât de lung încât de cele mai multe ori îţi va da o senzaţie de nelinişte. În acest timp, corpul lor va fi rigid pentru că încearcă să nu schiţeze niciun gest care ar sugera nelinişte. De obicei oamenii se mişcă şi nu menţin contactul vizual pentru perioade lungi de timp.

Când nu se simt confortabil, cele mai multe persoane îşi vor freca gâtul şi se vor uita într-o altă direcţie, de obicei într-o parte. În loc să manifeste un limbaj pozitiv al corpului, ce ar sugera confort, mincinoşii au tendinţa să aleagă varianta în care fac foarte puţine lucruri. În sine, acest lucru este un semn de întrebare. Caută să observi dacă cineva are umerii încordaţi şi păstrează contact vizual mult mai mult decât normal şi cel mai probabil că vei găsi mincinosul.

Contextul şi comportamentele ce vin la pachet

Alături de toate aceste indicii nonverbale, mai trebuie să fii atent la context. Mincinoşii vor oferi deseori mai multe detalii în lucrurile pe care le spun în cazul în care sunt acuzaţi de ceva, sugerează că "adevăratul vinovat" să fie pedepsit şi îţi răspund la întrebări cu alte întrebări, tocmai pentru a câştiga timp să creeze un răspuns, în loc să-ţi răspundă direct. Când aceste comportamente vin la pachet cu un limbaj negativ al corpului standard şi indiciile pe care le exprimă mincinoşii de care am menţionat anterior, toate acestea îţi oferă combinaţia potrivită a unui comportament în care nu poţi să ai încredere. Luat fiecare comportament separat nu înseamnă prea mult, însă împreună arată o lipsă de sinceritate.

Totuşi, este important de ţinut minte că unii oameni sunt mai ciudaţi din fire şi au în mod normal un astfel de comportament. Ar trebui să ai de asemenea în vedere modul în care se comportă o persoană în viaţa cotidiană. Observă gesturile pe care le are împreună cu modul în care îşi mişca ochii atunci când ştii că spune adevărul şi compară aceste elemente cu momentele în care crezi că te minte.

Dacă observi schimbări constante atunci când sunt făcute anumite afirmaţii, vei ştii cum se comportă această persoană în mod specific în momentul în care se gândeşte ce să spună, faţă de situaţia în care îşi aminteşte acele informaţii. Reamintim că, acest lucru şi tot ceea ce am spus până acum, nu este suficient pentru a detecta minciunile. Trebuie să observi mai multe indicii sau tot ce vei obţine este că te induci singur în eroare crezând că ştii diferenţa între ficţiune şi realitate.

Cum să citeşti oamenii când ieşi la întâlnire

Când ai ieşit la o primă întâlnire, limbajul corpului poate fi un instrument foarte util. Dacă nu eşti atent la indiciile nonverbale pe care ţi le comunică persoana cu care te-ai întâlnit, poţi ajunge să vorbeşti despre ceva ce îi creează o stare de disconfort sau care nu le face plăcere să asculte. În timp ce nu vrei să mergi la o întâlnire la care va trebui să ascunzi modul tău natural de a fi, vrei să fii cea mai bună variantă a ta în cazul în care se va constata că sunteţi o pereche potrivită, moment în care poţi aduce în discuţie subiectele mai delicate, pentru că deja a început să te placă.

Acest lucru înseamnă, desigur, să observi cu atenţie comportamentul persoanei cu care ai ieşit, lucru ce poate fi dificil când ar trebui să vorbeşti într-un mod carismatic şi să şi asculţi ceea ce spune aceasta. Cu puţină practică, reuşeşti să observi cu uşurinţă semnalele potrivite şi nu va trebui să petreci prea mult timp gândindu-te la ele.

Nu trebuie să cauţi nimic complex atunci când eşti la întâlnire, doar indicatorii generali de confort şi disconfort de care am vorbit mai devreme. Asta înseamnă că pur si simplu eşti atent cât de reţinută este persoana cu care te întâlneşti, în ceea ce priveşte limbajul corpului. Iniţial, cei mai mulţi oameni vor fi reţinuţi. Îşi vor încrucişa mâinile, vor menţine distanţa şi vor avea palmele îndreptate către ei.

Acesta este un lucru obişnuit la o primă întâlnire, iar obiectivul tău este să schimbi acel limbaj al corpului în ceva deschis şi primitor. Vei face asta în mod natural când intri în raport şi creezi o conexiune, însă poţi să încurajezi un limbaj deschis al corpului doar având tu unul. Avem tendinţa să oglindim comportamentul celorlalţi într-o oarecare măsură, aşa că dacă te simţi confortabil şi relaxat, acest lucru va ajuta persoana cu care te-ai întâlnit să-şi schimbe comportamentul pentru a fi pe aceeaşi lungime de undă cu tine.

Asta înseamnă să ai braţele deschise şi nu încrucişate, să zâmbeşti în mod autentic oricând este potrivit şi normal să faci asta, să nu faci gesturi care ar sugera că vrei să iei distanţă faţă de aceasta şi chiar să-ţi arăţi palmele când vorbeşti. Toate acestea arată că te simţi confortabil şi va ajuta şi cealaltă persoană să se simtă la fel.

De asemenea, fii atent să nu faci din ţânţar armăsar doar pentru că ai observat nişte semne de limbaj negativ al corpului. Nivelul de confort fluctuează în mod frecvent la o întâlnire, pentru că cei mai mulţi oameni au emoţii când se întâlnesc prima dată. Nu-ţi face griji dacă ţi se întâmplă să faci câteva greşeli. Observă semnalele nonverbale pentru a vedea cum te descurci şi concentrează-te pe lucrurile care creează limbaj pozitiv al corpului.

Dacă te confrunţi cu momente prelungite de limbaj negativ al corpului, schimbă subiectul. Desigur, vor fi situaţii în care nu există dinamică (chimie) potrivită între voi, iar întâlnirea va fi o după-amiază ciudată plină de indicii nonverbale negative. Dacă se întâmpla acest lucru, nu-ţi bate capul prea mult. Mai bine că ai observat asta mai devreme şi nu mai târziu. Mergi mai departe.

Comunicarea eficientă în timpul unui interviu

Interviurile se aseamănă în multe privinţe cu o primă întâlnire, în ideea că încerci să convingi o altă persoană pe care nu o cunoşti să te placă. Diferenţa cheie este că la o întâlnire amândoi sunteţi pe picior de egalitate în timp ce, atunci când mergi la un interviu, cealaltă persoană are aproape toate puterea şi tu nu ai aproape deloc. Acest lucru creează un mediu unde cel mai probabil vei simţi un nivel de disconfort considerabil mai ridicat decât cel care îţi ia interviul. Astfel, vei avea un limbaj negativ al corpului, lucru care nu-i bun deloc. Când mergi la un interviu, cel mai bine este să scapi de orice comunicare nonverbală care te face să pari închis.

Un început carismatic poate face diferenţa, pentru că prima impresie este foarte importantă în deciziile de angajare. Un zâmbet, datul noroc într-un mod plăcut, o primire plăcută şi limbajul pozitiv al corpului, despre care am vorbit mai devreme, vor seta cadrul pentru un interviu confortabil. Niciodată nu ştii cu ce aşteptări (negative) vine cel care-ţi ia interviul, aşa că nu este niciodată un lucru rău să le înlocuieşti, demonstrând că eşti o persoană plăcută şi carismatică.

Am vorbit anterior de limbajul pozitiv al corpului. Acesta va fi destul de dificil de pus în practică dacă nu te simţi confortabil, iar lipsa de confort la un interviu vine împreună cu o lipsă de pregătire din partea ta. Chiar dacă mai târziu vei simţi că nu eşti pregătit să intri într-o cameră având încredere în sine, te va ajuta măcar să faci o primă impresie bună. Pentru a te pregăti, fă câteva cercetări legate de companie. Apoi învaţă pe de rost câteva idei care-ţi scot în evidenţă punctele forte, idei pe care neapărat doreşti că angajatorul tău să le audă. Pune pe masă ceea ce te diferenţiază şi te face special pentru acest loc de muncă. Aminteşte-ţi de acestea chiar înainte de a intra în cameră.

Când te pregăteşti, devii încrezător în propriile abilităţi şi îţi va fi mai uşor să transmiţi un limbaj pozitiv al corpului când te simţi bine în pielea ta.

Probabil că cel mai important element este ca cealaltă persoană să vadă că te simţi confortabil, în mod natural. Alături de acest lucru, mai există câteva instrumente care te vor ajuta. Având în vedere standardele culturii europene, contactul vizual este mai important în timpul unui interviu faţă de alte situaţii sociale. Dacă ai dificultăţi în a menţine contactul vizual, uită-te la gură celeilalte persoane dar, cel mai indicat, este să fixezi cu privirea un punct imaginar aflat între sprâncene.

De asemenea, evită să rămâi cu privirea blocată în vreun fel, pentru că acest lucru va transmite că te afli într-o stare de disconfort, pe lângă alte emoţii negative. La fel ca în cazul unei întâlniri, faptul că te înclini puţin înainte este un semn pozitiv. De asemenea, te ajută să dovedeşti că ştii să asculţi pentru că, în general, tu vei fi cel care va vorbi mai tot timpul.

Când pui propriile întrebări sau când cel care îţi ia interviul are ceva să-ţi spună, contactul vizual este foarte important. Poţi, de asemenea să transmiţi faptul că asculţi cu atenţie, plasându-ţi din când în când o parte a mâinii deasupra gurii. Acesta va comunica celeilalte persoane că nu vei vorbi şi că vei fi atent.

Cu toate acestea, oricine ţi-ar lua interviul va înţelege că vei avea nişte emoţii. Este natural şi nicio persoană rezonabilă n-ar trebui să se aştepte ca cineva să intre în cameră fără nicio emoţie, de niciun fel. Dacă eşti puţin tensionat, nu-i nimic. E ceva normal. De fapt, dacă eşti prea confortabil ai putea să transmiţi cuiva că eşti uşor arogant şi nu iei în serios interviul.

Până la urmă, în acest caz, locul de muncă se află în mâinile altei persoane, aşa că nu poţi face mai mult de atât. S-ar putea să nu le placă pantofii pe care i-ai ales sau ar prefera să angajeze pe cineva mai tânăr sau mai în vârstă. Nu ştii peste cine ai putea să dai, dar cel puţin poţi să încerci să înclini balanţa în favoarea ta cu ajutorul unui limbaj pozitiv al corpului.

Limbajul corpului contează, dar nu este totul

Să înţelegi limbajul corpului te poate ajuta atât în modul în care comunici, cât şi atunci când vrei să-i înţelegi pe ceilalţi. În acelaşi timp este şi distractiv să ştii cam ce ar gândi cealaltă persoană când te minte sau cât de confortabil se simte într-o anumită situaţie dar asta nu înseamnă că poţi citi gândurile cuiva. Indiciile nonverbale pe care le interpretezi, nu-ţi vor spune niciodată ceea ce simte sau gândeşte cineva, cu o acurateţe de 100%.

Aceste tehnici te vor ajuta să culegi indicii pentru a-i înţelege mai bine pe cei din jur. Foloseşte-le să comunici mai bine şi să dobândeşti o mai bună percepţie a celor din jur. Nu-i nimic magic, ci doar acorzi mai multă atenţie intuiţiei pe care deja o ai în mod natural.