Cum să mestecaţi mâncarea corect

Fetiţă mânând
Fetiţă mânând (Pixabay.com)

Unii specialişti susţin că majoritatea oamenilor înghit prea repede alimentele, atunci când se grăbesc sau pentru că s-au obişnuit aşa.

Digestia începe în gură, pentru a evita supraîncărcarea stomacului, este important să mestecaţi bine mâncarea.

Ar trebui să mestecaţi mâncarea până când este suficient de mică pentru a o înghiţi cu uşurinţă, astfel încât stomacul dumneavoastră să nu fie obligat să muncească prea mult. Digestia începe în gură.

Saliva conţine amilază, enzima care ajută la ruperea chimică a alimentelor. Există, de asemenea, digestie mecanică, acţiunea fizică a descompunerii alimentelor. Dacă mâncarea nu rămâne în gură suficient timp, nu este expusă amilazei pentru a descompune carbohidraţii şi dacă alimentele ajung acolo fără a fi digerate în mod corespunzător, stomacul trebuie să muncească mai mult. Există, de asemenea, câteva lucruri pe care stomacul nu le poate digera. Dacă bucăţi de alimente intră în partea superioară a intestinului, pote duce la constipaţie, flatulenţă şi dureri abdominale.

Studiile arată că persoanele care mănâncă lent ajung să consume mai puţine alimente şi îşi păstrează o greutate normală.Mâncatul mai lent şi mestecatul mai mai mult timp sunt folosite ca strategie de a menţine greutatea sub control timp de decenii.

Cum trebuie să mestecaţi mâncarea corect?

– Mestecaţi bucăţi mici de mâncare;

– Mestecaţi lent şi mult până când simţiţi că mâncarea şi-a pierdut textura şi simţiţi saliva din nou;

– Terminaţi de mestecat şi înghiţiţi înainte de a lua o altă bucată de mâncare.

Nutriţionistul Jo Travers din Londra menţionează câteva sfaturi utile, potrivit The Guardian: În loc să sfătuiesc oamenii ca de fiecare dată să mestece mâncarea lent, le recomand să pună jos mâncarea sau tacâmurile între îmbucături - după aceea, când aţi terminat de mestecat şi înghiţit, ridicaţi tacâmurile şi luaţi următoarea îmbucătură. Ceva anume declanşează o stare de urgenţă când aveţi o furculiţă plină cu mâncare în faţă, aşteptând să o introduceţi în gură, ceea ce vă face să credeţi că trebuie să vă terminaţi mâncarea mai repede. Doar punând tacâmurile jos între îmbucături vă poate ajuta să vă daţi seama când mâncarea a fost mestecată suficient.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură