Cum scăpaţi de frica de înălţime

Cum scapaţi de frica de înălţime
Cum scapaţi de frica de înălţime (Facebook)

Oamenii suferă de anumite fobii identificate, una dintre cele mai comune fiind acrofobia - frica extremă şi iraţională de înălţime. Persoanele care suferă de această condiţie pot experimenta un atac de panică într-un loc înalt şi deveni prea agitate pentru a se da jos în siguranţă. Între 2 şi 5% din întreaga populaţie suferă de frică de înălţime, de două ori mai multe femei decât bărbaţi.

Atunci când se află într-o astfel de situaţie, inima persoanei în cauză începe să bată cu putere, respiraţia şi temperatura corpului cresc, experimentează senzaţia de greaţă, începe să tremure sau chiar leşină. Din punct de vedere mental, un om percepe situaţia mult mai periculoasă decât este în realitate, iar o astfel de fobie lasă urme serioase în viaţa unei persoane, îi întrerupe practic activităţile zilnice şi, tocmai de aceea, este nevoie de ajutorul unui profesionist.

Cum scăpaţi de frica de înălţime. Terapia comportamentală

Intervenţia cea mai eficientă în tratarea fobiilor este expunerea. Anxietatea se tratează acolo unde ea apare, iar tratarea ei presupune expunerea la anxietate.

Odată cu anii ’60, psihologii au început să apeleze la terapii radicale pentru a vindeca „rănile”. Primul tip de terapie comportamentală este desensibilizarea – expunerea pacientului treptat la situaţiile de care se teme. Acest lucru permite adaptarea pas cu pas pentru a depăşi treptat frica. Vizualizarea mentală a unor situaţii „la înălţime”, mersul cu un lift de sticlă sau alte astfel de acţiuni ar putea fi de mare folos.

Se pot utiliza două modalităţi de expunere, în imaginaţie sau în vivo – expunerea directă la stimulul fobogen. În ambele cazuri, expunerea poate fi gradată sau bruscă – imersia sau inundarea în situaţia fobică.

Cum scăpaţi de frica de înălţime. Psihoterapia

Psihoterapia este mai mult decât indicată, deoarece încearcă să identifice rădăcinile fobiei, un posibil eveniment traumatic din copilărie. Întâmplările din copilărie pot fi posibile cauze ale fobiei, însă unii psihologi spun că aceasta ar fi una instinctivă, derivând de la strămoşii noştri primitivi şi teama acestora de stânci.

Cum scăpaţi de frica de înălţime. Tehnicile de respiraţie sau de distragere a atenţiei

Fie intervine pe ameliorarea efectelor anxietăţii la nivelul corpului, fie pe controlul gândurilor negative care ne invadează în criza de anxietate. Întotdeauna, în situaţia fobică există gândul că un pericol ne ameninţă viaţa sau că suntem pe cale să pierdem controlul, fiind incapabili să-i facem faţă. Nu de puţine ori, controlul nostru interior ne ajută să ameliorăm starea de fobie şi să trecem cu bine peste situaţiile critice, când nu este nimeni în preajmă să ne sprijine.

Specialiştii au realizat o schemă cu două elemente, conţinând problema şi rezolvarea. Pacientul este rugat să ia în calcul întâi probabilitatea anticipată ca un lucru să se întâmple şi apoi să anticipeze care sunt propriile sale abilităţi de a-i face faţă. Al doilea element constă în anticiparea consecinţelor negative. Rezolvarea ar trebui conştientizată prin evaluarea strategiilor de salvare anticipate care ar fi la dispoziţia individului dacă evenimentul s-ar întâmpla.

Cum scăpaţi de frica de înălţime. Tratament medicamentos

Antidepresivele prescrise de un medic specialist, precum şi tranchilizantele, pot ajuta la controlul simptomelor legate de fobie. Trebuie totuşi să fiţi puşi în temă şi cu efectele secundare care pot apărea, precum dependenţa. Familia şi prietenii reprezintă o parte foarte importantă în tratamentul acestei fobii.

Pe piaţă există şi un medicament pe bază de cortizon pentru persoanele care au frică de înălţime. Cortizolul, hormonul stresului, "tratează" teama iraţională de înălţime, fapt confirmat de teste. S-a arătat că trei sesiuni de tratament sunt îndeajuns pentru a scăpa de această fobie, conform Daily Mail.

O echipă internaţională de cercetători a testat efectele pilulei pe 40 de persoane afectate de acrofobie. Voluntarii au primit ori medicamentul, ori o pilulă placebo cu o oră înainte de a fi puşi în situaţia de a sta la înălţime, observându-se că cei care fuseseră "trataţi" cu cortizol au fost vizibil mai puţin speriaţi decât ceilalţi, după cum se pomeneşte în Proceedings of the National Academy of Science. În plus, s-a dovedit că efectele medicamentului sunt de durată, voluntarii resimţind această teamă la o intensitate mai mică în următoarea lună, de după tratament. Pastila restricţionează fluxul sangvin către regiunile creierului care sunt implicate în retrăirea amintirilor.

Deşi poate părea ciudat, există foarte mulţi oameni care trăiesc cu frică zi de zi, se confruntă cu tot felul de fobii, însă acestea pot fi învinse cu ajutor specializat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură