Cum se apără o omidă de un gândac (video)

Oricine vede o omidă, poate crede că aspectul său suav o face să fie o pradă inofensivă şi uşoară pentru orice prădător flămând.
Omida Langia zenzeroides
Omida Langia zenzeroides (Wikipedia.org)

Oricine vede o omidă, poate crede că aspectul său suav o face să fie o pradă inofensivă şi uşoară pentru orice prădător flămând. Cu toate acestea, există o specie foarte pregătită pentru a se apăra împotriva oricărui atac. Este omida Langia Zenzeroides, care foloseşte o combinaţie de mişcări, se scutură şi chiar vomită pentru a se apăra de atacatorii săi, potrivit unui studiu publicat în revista Biological Journal of the Linnean Society.

Se cunoştea faptul că această familie de omizi răspunde agresiv atunci când animale vertebrate, cum ar fi păsările, se apropie de ele, dar nu se cunoşteau tehnicile lor de apărare atunci când erau atacate de animale nevertebrate.

Un grup de oameni de ştiinţă a decis să investigheze ce se întâmplă atunci când o insectă de pradă încearcă să se apropie de una dintre aceste omizi. Alesul a fost un gândac adult, deoarece aceste coleoptere consumă diferite tipuri de viermi, chiar şi pe cei care îi depăşesc în mărime.

În clipul video realizat de cercetători se observă cum gândacul încearcă să se apropie de omidă, care, cu o mişcare foarte rapidă, reuşeşte să-l îndepărteze de ea. Acesta reapare şi încearcă să o muşte, dar omida se ridică prin aer şi, supărată, vomită pe el.

Articol ştiinţific de referinţă: Science: Watch this caterpillar fling its beetle attacker through the air