Cum vede CSM adoptarea proiectului de Lege privind insolvenţa persoanelor fizice

Ziua porţilor deschise la CSM. În imagine, Cristina Georgescu, INM,Andra Ghebri,INM, Marius Tudose, membru al CSM şi judecător Monica Stan
Ziua porţilor deschise la CSM. În imagine, Cristina Georgescu, INM,Andra Ghebri,INM, Marius Tudose, membru al CSM şi judecător Monica Stan (Epoch Times România)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, în şedinţa de luni, solicitarea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor de a emite un punct de vedere asupra proiectului de Lege privind insolvenţa persoanelor fizice, adus în discuţie pe fondul crizei francului elveţian.

"Plenul Consiliului nu se opune, de principiu, adoptării unui act normativ privind insolvenţa persoanelor fizice, apreciind că acesta trebuie elaborat doar după pregătirea sistemului judiciar şi cu luarea în considerare a legislaţiei în materie a altor state europene", a transmis CSM în cadrul unui comunicat remis Epoch Times.

În adoptarea punctului de vedere cu privire la proiectul de lege menţionat, Plenul a reţinut faptul că instanţa competentă să soluţioneze cererile privind insolvenţa persoanelor fizice nu poate fi stabilită, în principiu, decât după realizarea unui studiu de impact privind efectele unui astfel de act normativ, pentru a se estima efortul bugetar pe care îl presupune derularea întregii proceduri, atât pentru instanţe, cât şi pentru plata administratorilor judiciari şi în ce condiţii aceste costuri vor fi suportate sau nu de către debitor.

Sub aspect procedural, CSM consideră că este necesară reglementarea unei proceduri preponderent extrajudiciare, supusă, în anumite momente, controlului judecătoresc. Totodată, s-a apreciat că trebuie delimitată foarte clar sfera persoanelor care vor putea apela la această procedură, în scopul stabilirii organismului competent să efectueze verificările necesare.

Plenul CSM consideră că adoptarea unui act normativ de o asemenea importanţă, într-o formă imperfectă şi într-un timp foarte scurt, care nu permite o reală dezbatere asupra textelor de lege şi îmbunătăţirea acestora, va afecta nu numai activitatea sistemului judiciar, ci chiar scopul propus şi pe destinatarii reglementării.

Anterior remiterii comunicatului CSM, FMI îşi manifestase deja îngrijorarea cu privire la adoptarea unui astfel de proiect de lege fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea asociaţiilor implicate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne