Cunoscutul alpinist Zsolt Torok, găsit mort în Făgăraş. Salvamontiştii i-au recuperat trupul neînsufleţit

Alpiniştii Zsolt Torok şi Vlad Căpuşan pe vârful Peak 5, Himalaya
Alpiniştii Zsolt Torok şi Vlad Căpuşan pe vârful Peak 5, Himalaya (Vlad Căpuşan (facebook)

Salvamontiştii sibieni au reuşit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică să recupereze din zona Vârfului Negoiu, din Munţii Făgăraş, trupul neînsufleţit al alpinistului Zsolt Torok, a anunţat şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

"Evacuarea turistului decedat în zona Vârfului Negoiu s-a finalizat în jurul orei 01.00, în noapte, şi s-a realizat pe cale terestră. Corpul neînsufleţit a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală de la Sibiu", a explicat Adrian David, citat de Agerpres.

Alpinistul a fost căutat sâmbătă de salvamontişti şi jandarmi din judeţele Sibiu şi Argeş şi de un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne.

Zsolt Torok, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români, a murit la vârsta de 45 de ani în urma unui accident suferit în timpul unei escaladări în Munţii Făgăraş.

Potrivit presei, Torok era singur pe munte când s-a întâmplat tragedia.

"A plecat singur de la Bâlea Lac. Urma să se întâlnească miercuri, 14 august, cu nişte prieteni în zona vârfului Negoiu. Azi, când prietenii au ajuns la refugiul Călţun, au găsit bagajul lui acolo şi au dat alarma", a declarat, pentru "Adevărul", salvamontistul argeşean Cristian Toma.

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan, relatează Newsweek. Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu mai fusese urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, alpinistul a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere.