Tribunal german permite extrădarea lui Puigdemont, dar nu pentru rebeliune

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

O instanţă germană a decis joi că fostul lider catalan Carles Puigdemont poate fi extrădat în Spania doar pentru acuzaţia de utilizare eronată a fondurilor publice şi nu pentru rebeliune.

Acest lucru ar însemna că, în cazul în care Puigdemont este extrădat, el va putea fi judecat în Spania pentru acuzaţii privind corupţia, a precizat o purtătoare de cuvânt a unei instanţe superioare din landul german nordic Schleswig-Holstein. Ea a adăugat că se poate face apel la decizia anunţată joi, potrivit Deutsche Welle.

“Am înfrânt marea minciună susţinută de statul [spaniol]. Justiţia germană neagă faptul că referendumul din 1 octombrie [2017] a fost o rebeliune”, a declarat Puigdemont într-un mesaj postat pe Twitter după anunţarea verdictului.

“Fiecare minut petrecut de colegii noştri în închisoare este un minut nedrept. Vom lupta până la final şi vom câştiga!”, a adăugat Puigdemont, făcând referire la alţi lideri catalani pro-independenţă aflaţi în închisoare în Spania.

Puigdemont s-a autoexilat în Belgia după ce Madridul l-a concediat şi a demis guvernul pentru declararea “ilegală” în toamna anului trecut a independenţei regiunii spaniole Catalonia. În luna martie a acestui an, fostul lider separatist a fost arestat în Germania în baza unui mandat de arestare european în timp ce călătorea prin această ţară.

“Curtea a decis în această dimineaţă că o extrădare în baza acuzaţiei de utilizare eronată a fondurilor publice este permisă”, a precizat purtătoare de cuvânt a instanţei.

Ordinul de extrădare va fi aprobat în curând de către procurorul general al landului Schleswig-Holstein, potrivit legii, a raportat agenţia germană de ştiri DPA.