Curtea Constituţională a avizat negativ organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare

Luni, Curtea Constituţională (CC) a avizat negativ iniţiativa PLDM şi PLR de a organiza un referendum în ziua alegerilor parlamentare. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către preşedintele Curţii, Alexandru Tănase, în urma deliberărilor judecătorilor, informează Moldpres. Potrivit reprezentanţilor Curţii, iniţiativa de revizuire a legii supreme de stat este conformă prevederilor constituţionale, dar „contravine exigenţelor privind limitele temporale”.

Secretarul General al Curţii, Rodica Secrieru, a explicat că iniţiativa de revizuire a Constituţiei trebuie înaintată cu cel puţin şase luni înainte de desfăşurarea referendumului.

„CC a constatat de asemenea divergenţe între formularea întrebării şi textul constituţional. În întrebarea dacă cetăţenii sunt de acord cu alegerea şi demiterea preşedintelui prin vot direct se conţin două probleme, ceea ce nu respectă prevederile constituţionale”, a declarat Secrieru.

La rândul său, preşedintele Fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Valeriu Streleţ, s-a arătat surprins de decizie.

„Nu ne rămâne decât să ne exprimăm surprinderea şi să menţionăm că PLDM va rămâne fidel obiectivului său de a modifica Constituţia în partea ce ţine de alegerea şi demiterea preşedintelui prin vot direct”, a afirmat Streleţ.

La 16 septembrie 2014, PLDM şi PLR au depus o sesizare comună la Curtea Constituţională cu iniţiativa de organizare a unui referendum republican pe data de 30 noiembrie pentru revizuirea Constituţiei Republicii Moldova, în partea ce ţine de procedura de alegere şi demitere a Preşedintelui ţării prin votul direct al cetăţenilor, cu „scopul de a evita blocaje şi crize politice de viitor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe