Curtea Constituţională a Spaniei respinge o lege privind referendumul catalan de independenţă

Judecătorii din Madrid au suspendat o lege adoptată de Parlamentul catalan ce permite desfăşurarea unui vot public privind independenţa regiunii. Conform deciziei Curţii Constituţionale a Spaniei, referendumul stabilit pentru 1 octombrie ar putea fi amânat.
Preşedintele regional al Cataloniei, Carles Puigdemont.
Preşedintele regional al Cataloniei, Carles Puigdemont. (Captură Foto)

Mass-media spaniolă a anunţat joi seară decizia Curţii Constituţionale, la o zi după ce parlamentarii din regiunea autonomă nord-estică a Cataloniei au aprobat o lege prin care au legitimizat un nou vot public pentru a decide separarea regiunii de Spania.

Înainte de anunţarea deciziei, procurorul general al Spaniei, José Manuel Maza, a declarat că plănuieşte să lanseze acţiuni penale împotriva oficialilor catalani responsabili pentru programarea referendumului din 1 octombrie. El a mai precizat că oficialii ar putea fi acuzaţi de nesupunere, abuz de putere şi fraudă.

Suspendarea va dura cinci luni şi ridică întrebarea dacă referendumul va mai avea loc. Totuşi, un referendum anterior a fost organizat în urmă cu trei ani în ciuda unei decizii nefavorabile a Curţii Constituţionale.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont a accentuat că nici autorităţile centrale spaniole şi nici instanţele din Spania nu vor putea bloca planurile catalanilor.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a precizat joi că a făcut apel la Înalta Curte pentru a declara referendumul ilegal, în condiţiile în care Constituţia ţării susţine că Spania este indivizibilă.

Proiectul de lege privind referendumul catalan a fost adoptat confortabil, în condiţiile în care 72 de parlamentari au susţinut independenţa regiunii, după o dezbatere ce a durat peste 11 ore. De asemenea, 11 parlamentari s-au abţinut de la vot, în timp ce 52 de membri ai opoziţiei au ieşit din sala de şedinţă, în semn de protest, înainte ca votul să fi avut loc.

În ultimul deceniu, mai multe guverne catalane, cu sediul în Barcelona, au condus campanii populare pentru independenţa de Madrid, susţinând că regiunea bogată plăteşte un număr excesiv de taxe pentru a susţine zonele mai sărace ale Spaniei.

Catalonia generează o cincime din PIB-ul Spaniei, iar populaţia regiunii – aproximativ 7,5 milioane – este mândră de moştenirea sa culturală, de limba şi tradiţiile sale.

Regiunea a desfăşurat primul referendum de independenţă în 2014, în ciuda opoziţiei Madridului, şi a fost câştigat de susţinătorii separării regiunii. Totuşi, prezenţa la vot a fost redusă. Liderii catalani au declarat că rezultatele oricărui nou referendum vor avea un caracter obligatoriu.

Sondajele de opinie arată că dezbaterea privind independenţa a divizat regiunea, iar balanţa se înclină uşor în favoarea celor care doresc să rămână uniţi cu Spania. Totuşi, majoritatea catalanilor doresc să aibă dreptul de a avea loc un referendum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe