Curtea de Justiţie a UE decide că ţările care nu au acceptat migranţi au încălcat legea

(Getty Images)

Instanţa superioară a Uniunii Europene a decis, joi, că Polonia, Ungaria şi Republica Cehă au încălcat legea refuzând să găzduiască refugiaţi pentru a ajuta la uşurarea situaţiei statelor din sud, cum ar fi Grecia şi Italia, după valul de migranţi care a lovit Europa în 2015.

Hotărârea subliniază diviziunile profunde ale Europei în ceea ce priveşte migraţia. Cele trei naţiuni ex-comuniste nu au de înfruntat penalizări imediate, dat fiind că relocarea zecilor de mii de persoane agreată de UE a fost prevăzută doar în 2017.

"Prin refuzarea respectării mecanismului temporar pentru relocarea solicitanţilor de azil, Polonia, Ungaria şi Republica Cehă nu şi-au îndeplinit obligaţiile care le revin în temeiul dreptului Uniunii Europene", a declarat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din Luxemburg în hotărârea sa.

Guvernele naţionaliste eurosceptice de pe flancul estic al UE au menţionat motive de securitate naţională pentru refuzul asumării refugiaţilor majoritar musulmani proveniţi din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi nu numai.

Statele de prim rang, precum Italia şi Grecia, s-au înfuriat din cauza lipsei de solidaritate europeană, în timp ce ele încercau să facă faţă valurilor masive de migranţi care le-au copleşit sistemele de securitate şi sociale.

De asemenea, state bogate din nordul Europei, cum ar fi Germania, au criticat estul ex-comunist că a refuzat să ajute, în timp ce continuă să beneficieze de ajutor financiar generos din partea UE.

Peste un milion de oameni au ajuns pe ţărmurile Europei traversând Marea Mediterană în 2015.

UE se confruntă acum cu un nou test de unitate generat de pandemia virusului Wuhan, statele membre urmărind în mare parte propriile strategii de combatere a răspândirii bolii. Cele mai afectate naţiuni - Italia şi Spania - se plâng din nou de lipsa de solidaritate şi ajutor european.