Curtea de Justiţie a Uniunii Europene susţine că Londra poate anula unilateral Brexitul

O pancartă cu un mesaj anti-Brexit
O pancartă cu un mesaj anti-Brexit (Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images)

De când perspectiva unui al doilea referendum pentru Brexit – numit “votul poporului” – a sucitat interes în rândul parlamentarilor laburişti şi conservatori britanici pro-europeni, premierul Theresa May a negat în mod categoric că un nou referendum ar fi o opţiune viabilă. Dar, în acelaşi timp, ea a avertizat în timpul unor discursuri că, în cazul în care acordul ei cu UE este respins în Parlament, acest lucru ar putea însemna "fără Brexit". Motivaţia din spatele aceste inconsecvenţe nu ar trebui să fie greu de constatat: May are nevoie de o manevră pentru a-i intimida pe parlamentarii din Grupul de Cercetare Europeană (European Research Group - ERG) să-i susţină planul – chiar şi în condiţiile în care guvernul ei a ales să nu dezvăluie interpretarea juridică completă a avocatului general din proiectul de acord, că încearcă să acopere unele dintre atributele mai puţin populare ale acordului, precum posibilitatea că ar putea lăsa Marea Britanie angajată în mod permanent în Uniunea Vamală a UE, fără să poată contribui la elaborarea regulilor comerciale pe care le are în prezent, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Întrucât opozanţi ai guvernului ameninţă cu sfidarea sau cenzurarea procedurilor în cazul în care ea refuză să cedeze, May rămâne încet fără opţiuni de consolidare a proiectului de acord (deşi câţiva miniştri importanţi din cabinet şi-au exprimat suportul pentru acordul “imperfect”

Totuşi, marţi, Courtea Europeană de Justiţie (CJUE), despre care se presupune că este “independentă politic”, i-a oferit lui May un argument nou care i-ar putea fi de folos în dezbaterile legate de acord, în timp ce premierul depune eforturi pentru a strânge voturi. Cu alte cuvinte, CJUE a emis marţi o opinie consultativă care susţine că lui May i se va permite să anuleze în mod legal declanşarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona – decizie care va anula practic procesul Brexitului.

Deşi avizul este “pur consultativ”, curtea din Luxemburg urmează de obicei acest tip de recomandări în hotărârile sale. Data deciziei finale nu a fost încă stabilită, însă aceasta ar putea avea loc în decembrie, posibil înaintea votului din Parlamentul britanic privind acordul de Brexit al lui May, ce va avea loc în 11 decembrie.

Este posibil ca, în cazul în care May ar încerca să anuleze unilateral invocarea Articolului 50, instanţa britanică să o susţină. Dar prin avizul consultativ, CJUE practic îi oferă lui May o cale de ieşire. Dacă Marea Britanie înclină către ieşirea din blocul european fără un acord, premierul May s-ar putea baza pe această opinie a CJUE pentru a justifica ameninţările că nu va avea loc niciun Brexit dacă parlamentarii nu îi votează proiectul de acord.

Bloomberg a sugerat acest lucru în articolul său despre decizia CJUE:

“Încă există posibilitatea” de revocare a notificării pentru Brexit “până când acordul de retragere este încheiat”, a afirmat marţi avocatul general al CJUE, Manuel Campos Sanchez-Bordona, într-un aviz ce nu are natură obligatorie.

O decizie care susţine că Articolul 50 poate fi revocat unilateral îi favorizează pe cei care doresc să rămână în UE şi i-ar putea ajuta pe cei care urmăresc să contracareze Brexitul cu un al doilea referendum. De asemenea, i-ar putea încuraja pe unii parlamentari pro-UE să voteze împotriva acordului lui May.

După anunţarea deciziei CJUE, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a reiterat că “politica fermă a guvernului este aceea că Articolul 50 nu va fi revocat”.

Şi deşi acest lucru ar putea fi adevărat pentru moment, dacă proiectul de acord al lui May nu va primi undă verde în timpul votului de săptămâna viitoare - forţând ambele părţi să-şi intensifice pregătirile pentru o înţelegere "fără Brexit" - calculul politic s-ar putea schimba rapid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe