Curtea Supremă a decis: Fosta şefă DIICOT, Alina Bica, rămâne după gratii

Alina Bica
Alina Bica (gov.ro)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, vineri dimineaţă, în mod definitiv, solicitarea fostei şefe DIICOT, Alina Bica, de a fi judecată în stare de libertate în dosarul despăgubirii ilegale acordare omului de afaceri Gheorghe Stelian în care este acuzată de abuz în serviciu, astfel că aceasta va rămâne în arest pentru o perioadă de 30 de zile.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul contestaţiilor înaintate de expertul evaluator Emil Nuţiu şi doi foşti membri ai comisiei din ANRP care a aprobat despăgubirea, respectiv Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF.

Procurorii DNA susţin că, în 15 martie 2011, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de evaluatorul Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, pentru un teren agricol de 13 hectare din zonă Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 61 de milioane de euro.

În prezent Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Lăcrimioara Alexandru, Dragoş Bogdan sunt în arest preventiv, Oana Vasilescu şi Sergiu Ionuţ Diacomatu sunt cercetaţi sub control judiciar, în timp ce în cazul deputăţiilor Cătălin Teodorescu şi Marko Attila procurorii DNA au cerut aviz la Camera Deputaţilor pentru arestarea acestora. În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiarul despăgubirii pentru terenul supraevaluat, acesta este cercetat sub control judiciar.

Şi renumitul om de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, este implicat în acest dosar. Potrivit DNA acesta ar fi primit zece milioane de euro - pentru a interveni pe lângă membrii comisiei ANRP.

Amintim că Alina Bica a fost numită la conducerea DIICOT în mai 2013 la propunerea lui Victor Ponta, care ocupa la vremea respectivă funcţia de ministru interimar al Justiţiei.

Înainte să fie numită de Victor Ponta, în septembrie 2012, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general. Potrivit Mediafax, în presă a apărut atunci interceptarea unei convorbiri telefonice pe care Bica a purtat-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar (trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi constituire şi sprijin de grup infracţional), discuţie în care aceasta se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne