Curtea Supremă israeliană presează un aliat al lui Netanyahu în Knesset

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Curtea Supremă a Israelului a ordonat luni preşedintelui parlamentului să pună în mişcare o acţiune în parlament, pe care acesta respins-o. Evoluţia ar putea slăbi apropierea prim-ministrului Benjamin Netanyahu de putere.

Intervenţia rară a instanţei în procedura parlamentară a urmat refuzului lui Yuli Edelstein de a organiza, pe 25 martie, un vot care l-ar înlătura de la conducere şi ar pava drumul către adoptarea de legi pentru a-l împiedica pe Netanyahu să formeze un nou guvern, din cauza procesului pe care îl are.

Edelstein, membru al partidului de dreapta Likud al lui Netanyahu, a citat criza produsă de virusul Wuhan şi apelul liderului israelian pentru un „guvern naţional de urgenţă” ca motiv pentru a întârzia un vot pentru funcţia de preşedinte, în urma alegerilor naţionale neconcludente din 2 martie.

Deşi nu s-a format niciun guvern care să înlocuiască coaliţia interimară condusă de Netanyahu, un nou parlament a fost învestit şi principalii rivali ai lui Netanyahu - partidul centrist Albastru-Alb şi aliaţii săi, care includ o coaliţie de partide arabe, controlează o mică majoritate - 61 din 120 locuri.

Având în vedere o petiţie a grupurilor de advocacy şi a Partidului Albastru-Alb care îi cerea lui Edelstein să programeze votul pentru un nou speaker, instanţa i-a acordat termen până seara să spună dacă va fi pregătit să facă acest lucru în cadrul unei sesiuni parlamentare miercuri.

După trecerea termenului limită, Edelstein a postat pe Twitter un răspuns negativ.

„Cu tot respectul, nu pot fi de acord cu ultimatumul prezentat mie şi parlamentului israelian de a ţine sesiunea cel târziu pe 25 martie”, a scris Edelstein, afirmând că stabilirea agendei legiuitorului este prerogativa preşedintelui, nu a instanţei.

După aceea, instanţa a pronunţat o hotărâre prin care l-a obligat să programeze votul în următoarele două zile.

„Refuzul continuu de a permite un vot în Knesset pentru alegerea unui preşedinte permanent al parlamentului subminează fundamentele procesului democratic”, a scris judecătorul şef Esther Hayut în hotărâre.

Sfidarea hotărârii ar da democraţiei israeliene un nou test pe fondul criticilor la adresa lui Netanyahu, care afirmă că Israelul se îndreaptă către autocraţie.

Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, nu a făcut niciun comentariu imediat asupra acestei evoluţii. Procurorul general al Israelului, care l-a pus sub acuzare pe Netanyahu pentru luare de mită, fraudă şi abuz, a susţinut poziţia Partidului Albastru-Alb.