Cutremur de magnitudine 7,5 pe Scara Richter loveşte Amazonul ecuadorian

Epicentrul cutremurului, cel mai mare dintr-o serie de unde seismice care au fost resimţite de o mare parte a ţării, a fost situat într-o zonă slab populată
Epicentrul cutremurului de 7,5 grade pe Scara Richter din Ecuador, 22 februarie 2019
Epicentrul cutremurului de 7,5 grade pe Scara Richter din Ecuador, 22 februarie 2019 (United States Geological Survey)

Un cutremur puternic, de magnitudine 7,5 grade pe Scara Richter a lovit vineri 22 februarie regiunea Amazonului ecuadorian, în provincia Morona Santiago, până în prezent nefiind raportate victime sau pagube materiale, potrivit United States Geological Survey (USGS).

Epicentrul cutremurului a fost localizat într-o zonă slab populată, la o adâncime de 107,27 kilometri şi la 122,85 kilometri de oraşul Macas, din vestul Ecuadorului. Iniţial USGS a evaluat cutremurul care a avut loc la ora locală 5:17, de magnitudine 7,7 grade pe Scara Richter.

Trei minute mai târziu, s-a înregistrat un alt cutremur de 6 grade pe Scara Richter, în aceeaşi provincie, potrivit Instituto Geofísico (IG) de la Escuela Politécnica Nacional, la o adâncime de 143 de kilometri, la 65,2 kilometri de Macas, la 2,35 grade latitudine şi 77,5 grade lungitudine.

Cutremurele care au avut loc în Morona Santiago, în estul ţării, s-au resimţite în mai multe zone din ţară, inclusiv în capitala ecuadoriană Quito, potrivit relatărilor mass mediei locale.

Preşedintele Lenin Moreno a declarat pe contul Twitter că "rapoartele preliminare ale primelor cutremure de lângă Macas nu indică daune majore".

Un rezident din Cuenca, Ecuador, localitate situată la 253 km de epicentru, a descris cutremurul ca fiind foarte puternic, în timp ce un alt rezident din acelaşi oraş a raportat că a experimentat „o zguduitură bună timp de circa 30 de secunde“, potrivit declaraţiilor martorilor în portalul web al Centro Sismológico Europeo-Mediterráneo.

Serviciul Integrat de Securitate (ECU 911) a raportat că au fost evacuate prsoane în provinciile Loja şi Zamora Chinchipe şi că echipele de intervenţie efectuează controale la structuri.

Populaţia în alte oraşe a ieşit pe străzi din cauza cutremurelor, dar încă nu există rapoarte despre victime sau daune materiale.

Cutremure în serie

La ora locală 5:54 a fost înregistrat un alt cutremur, de 3,6 grade pe Scara Richter în aceeaşi provincie, la o adâncime de 24,48 kilometri şi la 136,54 kilometri de Macas.

Mai mult decât atât, la 05:40 ora locală s-a înregistrat un alt cutremur de 5,9 grade pe Scara Richter, în provincia de coastă Guayas, în partea de vest a ţării, la o adâncime de 34,41 kilometri, la 18,25 kilometri de oraşul de coastă Guayaquil.

Unda seismică menţionată a fost înregistrată la 2,31 grade latitudine şi la 80 de grade longitudine. La ora locală 06:08, a avut loc un nou cutremur de 3,51 grade în aceeaşi provincie Guayas, situată în sud-vestul Ecuadorului.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură