Cutremur în Japonia

Clădiri distruse de o alunecare de teren declanşată de un cutremur în Atsuma, insula japoneză Hokkaido, 6 septembrie 2018.
Clădiri distruse de o alunecare de teren declanşată de un cutremur în Atsuma, insula japoneză Hokkaido, 6 septembrie 2018. (Captură Foto)

Opt persoane au murit în urma unui cutremur în Hokkaido, a declarat Yoshihide Suga, secretarul general al cabinetului premierului nipon.

Un cutremur de magnitudine 6,7 a fost înregistrat miercuri la aproximativ 67 km de oraşul Sapporo pe insula niponă Hokkaido. Epicentrul cutremurului a fost la o adâncime de 37 km.

În urma seismului, 125 de persoane au fost rănite şi 39 sunt date dispărute.

Cutremurul a declanşat de asemenea o pană de curent la scară mare pe insulă, lăsând 2,95 milioane de locuinţe fără electricitate. Potrivit lui Suga, nu se cunoaşte când va fi terminată remedierea penei de curent, din cauza defectării unor echipamente la centrale electrice.

Toate cele patru termocentrale de pe insula nordică Hokkaido au fost închise după cutremur, a precizat joi Hiroshige Seko, ministrul economiei.

Energia electrică externă a fost blocată la centrala nucleară Tomari după cutremur, potrivit rapoartelor media locale. După pierderea surselor de energie externe, barele de combustibili nuclear folosit la Tomari NPP în Hokkaido sunt răcite cu un sistem de urgenţă pentru generarea de energie, a susţinut agenţia de ştiri Kyodo.

De asemenea, 20.000 de membri ai forţelor de apărare, poliţieneşti şi ai departamentelor de pompieri participă la operaţiunile de salvare şi acordare de ajutor în zonele afectate de cutremur pe insulă, a declarat Suga.