Cutremur în Sănătate. Mai mulţi "grei" de la Floreasca, în frunte cu Ioan Lascăr, în colimatorul DNA

Mai mulţi foşti şefi de la Spital Floreasca au intrat în vizorul DNA pentru o serie de nereguli descoperite de oamenii legii la Secţia de mari arşi de la unitatea sanitară.
Prof. Dr. Ioan Lascăr
Prof. Dr. Ioan Lascăr (Epoch Times România)

Mai mulţi "grei" de la Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) au fost puşi sub urmărire penală pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, într-un dosar care vizează nereguli privind o serie de achiziţii făcute la Secţia de mari arşi din cadrul unităţii sanitare, reiese dintr-un comunicat remis marţi de agenţia anticorupţie.

Este vorba despre Alexandru Radu Macovei, la data faptei manager al Spitalului Floreasca, Ioan Lazăr, la data faptei şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă şi doi şefi ai biroului de achiziţii din cadrul unităţii sanitare, la data faptelor - Marina-Magdalena Gontariu şi Marian Mihăilă.

În acelaşi dosar, Aurel Cătălin Galea, administrator al SC Gemedica SRL, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi spălare a banilor, în timp ce Andreea Maria Baytar (fostă Bouroşu) este acuzată de spălare de bani.

De asemenea, compania SC Gemedica este suspectată la rândul său de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Dosarul, în viziunea DNA

"În anul 2013, reprezentanţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) au încălcat normele şi reglementările în vigoare atât cu privire la iniţierea şi organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziţie publică de echipamente medicale necesare dotării Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, cât şi cu privire la derularea şi executarea acordului cadru şi contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească şi SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziţionate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei.

Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care:

- 1.927.788,21 lei reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi;

- 4.243.776 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcţionat vreodată).

Concomitent, s-a obţinut un folos necuvenit în favoarea societăţii SC Gemedica SRL prin aceea că s-au făcut plăţi în contul unor lucrări care au fost realizate necorespunzător ori care în realitate nu au fost realizate.

Concret, la data de 23 aprilie 2013, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin privind înfiinţarea unităţilor de arşi. Ca urmare, s-a solicitat achiziţionarea echipamentelor medicale strict necesare dotării unei unităţi de îngrijire a arşilor gravi. Referatul de necesitate a fost întocmit de suspectul Lascăr Ioan, în calitate de şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă şi a fost aprobat de managerul spitalului, Macovei Alexandru Radu.

Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, suspecta Gontariu Marina-Magdalena a elaborat documentaţia de atribuire, ce conţinea caietul de sarcini cu specificaţii tehnice întocmit de şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă şi aprobat de managerul spitalului.

În cuprinsul acestei documentaţii s-a prevăzut printre altele:

- valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziţiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piaţă, oferte furnizori, etc.),

- atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziţie, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziţionate.

De asemenea, la baza întocmirii specificaţiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieţei, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.

Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitaţie deschisă) a fost declarată câştigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de suspectul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni şi o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA.

De precizat este faptul că firma respectivă a oferit preţuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferenţe de 0,0001 %) cu cele estimate de spital.

Ulterior, au fost încheiate (fără licitaţie publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei.

Până la data de 29 aprilie 2016, echipamentele medicale achiziţionate încă din anul 2013 pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi nu au fost utilizate în actul medical, cu excepţia celor din dotarea blocului operator, care au fost utilizate în perioada 5 noiembrie 2015 – 11 martie 2016, la un număr de 116 intervenţii chirurgicale.

De asemenea, până la aceeaşi dată, spitalul nu a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti un contract pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arşilor gravi. Medicamentele şi materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenţii medicale la blocul operator al Unităţii de îngrijire a arşilor gravi au fost trecute în evidenţa Secţiei clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă.

Barocamera nu este funcţională şi nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanţi ai autorităţii contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepţie şi procese-verbale de punere în funcţiune.

În perioada 2014-2015, suspecţii Galea Aurel Cătălin şi Baytar Andreea Maria, împuternicită să efectueze tranzacţii financiare, au disimulat adevărata natură a provenienţei şi a proprietăţii sumelor de 1.895.920 euro şi 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacţii financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deţinute de S.C. Gemedica S.R.L., şi două societăţi de tip off-shore.

Ulterior, sumele respective au fost retrase în numerar de suspecta Baytar Andreea Maria, cunoscând că sumele de bani provin din săvârşirea unor infracţiuni."