Cutremur la Bistriţa-Năsăud. Şeful IPJ şi şefii altor trei servicii, acuzaţi de corupţie

Descinderi cu mascaţi
Descinderi cu mascaţi (Epoch Times România)

Inspectorul şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Biroului Arme şi şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Ioan Ani, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Roberto Emil Hasnăş, şi inspectorul principal Leon Anton Cloşcă, şeful Poliţiei Oraşului Năsăud, sunt acuzaţi de corupţie, după ce ar fi pretins şi primit, în mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate în teren, relatează Mediafax.

Anchetatorii arată că, în mai 2014, şeful IPJ Ioan Mureşan a dispus un control în ce priveşte activitatea comisarului şef Ioan Ani, în urma căruia au fost constatate deficienţe în activitatea profesională a acestuia. Pentru a evita consemnarea unor aspecte negative în raportul de control şi înlocuirea sa din funcţia deţinută, Ioan Ani i-a cerut ajutorul omului de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme având ca obiect de activitate, în principal, exploatări forestiere şi proprietar a patru fonduri de vânătoare, cerându-i să intervină la cadrele din conducerea IPJ Bistriţa Năsăud.

Din datele anchetatorilor reiese că Larionesi are afaceri importante cu material lemnos şi beneficiază de sprijin din partea lui Mureşan şi Ani, care, folosindu-şi abuziv "prerogativele şi puterile" conferite de funcţiile publice deţinute, asigură protejarea activităţilor ilicite ale omului de afaceri şi ale firmelor administrate de el.

Traian Larionesi i-ar fi oferit lui Ioan Mureşan, de mai multe ori, diverse bunuri şi cadouri, dându-i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat acestuia un autovehicul de teren marca Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 şi înmatriculat pe numele Lenuţei Mureşan, soţia ofiţerului.

Potrivit anchetatorilor, există indicii conform cărora Mureşan şi adjunctul său Ciprian Buta (care a efectuat controlul) au acceptat solicitările oamenilor de afaceri menţionaţi, urmând să modifice conţinutul raportului de control, pentru a fi evitată sancţionarea şi destituirea din funcţie a comisarului şef Ioan Ani.

În schimbul protejării unor oameni de afaceri implicaţi în activităţi ilicite, Ioan Ani a primit de la aceştia, în mod gratuit, materiale de construcţii, pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile în municipiul Bistriţa, zona Valea Jelnei, mai arată anchetatorii.

Totodată, investigatorii susţin că au dovezi potrivit cărora Mureşan, împreună cu finul său, Roberto Emil Hasnăş, protejează activităţile ilicite desfăşurate de Traian Larionesi, împiedicând ofiţerii şi agenţii de poliţie din subordine să controleze maşinile care aparţin societăţilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau împiedicându-i să aplice sancţiuni în cazurile în care au fost constatate ilegalităţi.

Din documentele prezentate de oamenii legii reiese că, la diferite date din anii 2013 şi 2014, Larionesei sau persoane din anturajul acestuia au fost oprite în trafic pentru diverse nereguli, în toate cazurile omul de afaceri solicitând telefonic sprijinul şefului Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Emil Hasnăş, care a cerut agenţilor să nu dispună măsurile legale. Potrivit anchetatorilor, în schimbul intervenţiilor sale, Hasnăş a primit, printre altele, mai multe butoaie de 30 litri, cu bere.

Intervenţii similare la agenţii de Poliţie pentru a nu dispune măsurile legale care se impuneau a făcut şi şeful Poliţiei Oraşului Năsăud, inspectorul principal Leon Anton Cloşcă, astfel că, potrivit anchetatorilor, ofiţerul şi-a încălcat în mod flagrant atribuţiile de serviciu şi a împiedicat constatarea infracţiunilor, în condiţiile în care a beneficiat de avantaje materiale de la o societate care a făcut lucrări la un imobil ce îi aparţine.

La 30 iunie 2014, Larionesi îl contactează pe Ioan Mureşan, solicitându-i să intervină pentru ca tatălui său, Traian Larionesi, să nu-i fie reţinut permisul de conducere, deşi acesta provocase un accident rutier pe drumul dintre Sîngeorz Băi şi Ilva. În acest context, Mureşan i-a dispus lui Hasnăş să se deplaseze la Sîngeorz Băi pentru a împiedica reţinerea permisului de conducere al tatălui lui Larionesi. Totodată, omul de afaceri i-a cerut această solicitare şi în mod direct comisarului şef de poliţie Roberto Emil Hasnăş.

De asemenea, în data de 13 iunie 2014, Hasnăş îl contactează telefonic, de două ori, pe un agent de poliţie aflat la locul unui accident rutier, solicitându-i să nu întocmească acte de constatare cu privire la existenţa accidentului sau să falsifice actele de constatare, deşi o persoană fusese rănită suferind o fractură. Potrivit anchetatorilor, comisarul şef de poliţie îi cere agentului să nu consemneze producerea accidentului rutier sau să întocmească acte false, în care să ateste o modalitate diferită de producere a evenimentului decât cea reală şi să consemneze, în mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

În cauză au fost interceptate şi înregistrate extrem de numeroase convorbiri, din care rezultă că, în cea mai mare parte a timpului de serviciu, ofiţerul de poliţie Leon Anton Cloşcă avea activităţi comerciale - respectiv achiziţii şi vânzări de mărfuri, încasări şi plăţi etc, menţionează anchetatorii.

Investigatorii arată că o conduită similară o are şi comisarul şef Ioan Ani, şeful Biroului Arme, din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, în 29 iunie acesta având mai multe discuţii telefonice cu Leon Dragotă, care îl trimite pe un anumit "Ilie" să-i ducă mai multe bunuri (nespecificate) lui Ani, la sediul IPJ Bistriţa Năsăud. În seara aceleiaşi zile, Dragotă îl anunţă pe Ioan Ani că trebuie să se prezinte la verificarea periodică cu armele deţinute, întrucât îi expiră permisul. Comisarul şef îşi încalcă în mod flagrant atribuţiile de serviciu şi îi solicită interlocutorului să nu prezinte armele pentru verificare, în materialitatea lor, promiţându-i că-i va aplica viza necesară, fără efectuarea faptică a verificării. În consecinţă, Ani Ioan îi solicită lui Leon Dragotă să-i trimită un om, la muncă, în ziua următoare, se mai arată în documentele citate. În 30 iunie, Ani contactează o colegă, solicitându-i să urgenteze eliberarea documentelor lui Leon Dragotă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne