Cutremur la FMI. Christine Lagarde, inculpată într-un dosar privind un arbitraj controversat

Directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde. (EMMANUEL DUNAND / AFP / Getty Images)

Directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a fost anunţată miercuri că a fost inculpată în Franţa într-un dosar privind un caz controversat de arbitraj, sub acuzaţia de neglijenţă, potrivit AFP.

Pe vremea când era ministrul Economiei în administraţia Sarkozy, Lagarde a fost acuzată de un grup de parlamentari ai Partidului Socialist, formaţiune aflată atunci în opoziţie, că ar fi facilitat obţinerea de către omul de afaceri Bernard Tapie, în iulie 2008, a sumei de 420 milioane de euro, sub formă de despăgubiri, într-o dispută cu banca de stat Credit Lyonnais privind vânzarea unui pachet de acţiuni în 1993.

Bernard Tapie este un om de afaceri apropiat de fostul şef de stat Nicolas Sarkozy care l-a sprijinit pe fostul preşedinte francez în ultimele două alegeri.

Conform codului penal din Franţa, Lagarde riscă să fie sancţionată cu o amendă de până la 150.000 de euro, dar şi o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, notează WSJ, citat de Mediafax.

Potrivit Reuters, Lagarde consideră decizia de inculpare fiind lipsită de fundament şi este decisă să o atace în instanţă. Şefa FMI a subliniat că nu are de gând să-şi dea demisia. "Mă voi întoarce la muncă în Washington în această după-amiază", le-a transmis Christine Lagarde jurnaliştilor.

Lagarde, care fusese anterior interogată în calitate de martor, s-a prezentat marţi la Curtea de Justiţie a Republicii, sigura instanţă din Franţa responsabilă de anchetarea şi judecarea membrilor de guvern pentru fapte comise în timpul exercitării mandatului.

În acest dosar sunt de asemenea vizaţi mai mulţi membri ai cabinetului din perioada Sarkozy.