Czexit: Companiile cehe se tem de un referendum în stilul Brexitului

Premierul ceh Andrej Babis
Premierul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Lideri cehi din sectorul afacerilor sunt aparent neliniştiţi de un posibil referendum legat de statutul Republicii Cehe în Uniunea Europeană, care ar putea declanşa un “Czexit”.

Republica Cehă pare să fie cea de-a doua naţiune a blocului european în ceea ce priveşte nivelul euroscepticismului, după Grecia, potrivit Eurobarometrului, care a descoperit că 39% dintre cetăţenii cehi privesc negativ Uniunea Europeană, în timp ce în Marea Britanie rata este de 33%.

O ieşire din UE a fostei naţiuni comuniste ar avea un efect negativ asupra economiei sale de aproximativ 200 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat de Emerging Europe.

Martin Kupka, liderul adjunct al Partidului Democraţii Civici, a afirmat: “Republica Cehă nu are nevoie de legea privind referendumul general pe care partidul de guvernământ ANO o negociază în prezent cu Partidul Libertate şi Democraţie Directă (SPD) şi cu partidul comuniştilor (KSCM)”.

El a adăugat: “Proiectul de lege pregătit de SPD va dezintegra democraţia şi nu o va întări”.

Eventualitatea unui referendum a apărut după ce premierul Andrej Babis a început a încerce să obţină sprijin din partea partidelor anti-establishment.

Babis, un om de afaceri miliardar al cărui partid ANO a câştigat alegerile generale din octombrie 2017, are nevoie de aceste partide pentru a susţine cabinetul său minoritar.

Prin urmare, au fost lansate discuţii despre modificări ce ar putea fi aduse Constituţiei şi despre referendumuri.

Guvernul ceh, condus de premierul Andrej Babis, a acceptat luna trecută să demisioneze după ce cabinetul minoritar nu a obţinut un vot de încredere în parlament. Guvernul va rămâne provizoriu la conducere pe durata negocierilor privind formarea unei alte administraţii.

Până acum, partidele au refuzat să lucreze cu Babis pe fondul acuzaţiilor că acesta ar fi ascuns acum un deceniu faptul că deţinea o anumită companie cu scopul de a câştiga o subvenţie de 2 milioane de euro, alcătuită în mare parte din fonduri UE, destinate micilor companii. El neagă comiterea fraudei respective.

Social democraţii de centru-stânga, comuniştii şi partidul de extremă dreapta SPD au semnalat că ar putea să participe la formarea unei coaliţii cu ANO.

Babis a afirmat că ar prefera să se alieze cu comuniştii pro-Rusia şi anti-NATO, care nu s-au aflat la guvernare de la prăbuşirea regimului totalitar comunist în 1989, decât cu SPD.

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât, Curtea de Justiţie din Bratislava a refuzat în 13 februarie să îl absolve pe Babis de acuzaţii privind cooperarea cu poliţia secretă comunistă cehoslovacă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe